BIH

OHR predlaže elektorski izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH

Arhiv

Fena

9.3.2018

Ured visokog predstavnika (OHR) pripremio je dva prijedloga rješenja za reformu izbornog zakonodavstva koja su prezentirana bh. političkim strankama, javio je zagrebački Večernji list.

Na sastanku neformalne skupine "Prijatelji BiH" u Evropskom parlamentu, visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) kazao je Večernjakovom dopisniku iz Brisela da se dva OHR-ova prijedloga izmjena izbornog zakonodavstva odnose na izbor delegata u Domu naroda Federacije BiH.

- Prvi model bio bi da se uvede nekakav elektorski koledž, izborni kolegij, kao što to ima Amerika na predsjedničkim izborima. U njega bi bili izabrani predstavnici kantona i ondje bi neko tijelo odlučilo kojih 17 ide u Dom naroda FBiH iz svakog konstitutivnog naroda - kazao je Incko.

Drugi model predviđa uvođenje izbornog praga koji bi odredio koliki mora biti postotak birača iz jednog naroda da bi njihov glas birao.

- Može biti jedan ili dva posto ili šest posto, o tome bi se trebalo dogovoriti. Po drugom modelu, kantoni poput Goražda u kojem je samo 20-ak Hrvata, ne bi imali hrvatskog predstavnika u Domu naroda, a to bi se nadomjestilo hrvatskim predstavnikom iz kantona u kojem su Hrvati brojniji, i obrnuto s Bošnjacima - dodao je Incko.

Oba prijedloga tiču se samo načina izbora predstavnika u Dom naroda Federacije BiH, jer u međunarodnoj zajednici prevladava mišljenje da je reforma izbornog zakonodavstva koja se tiče izbora članova Predsjedništva BiH kompliciranija i teža za postizanje dogovora u ovako kratkom roku, navodi Večernji list.

Incko je dodao kako ne namjerava iskoristiti bonske ovlasti i nametati rješenja jer je "lokalno, zdravo rješenje puno bolje i trajnije".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.