BIH

Tegeltija i predstavnici MMF-a o dodatnom unapređenju poslovnog ambijenta

Fena

9.3.2018

Ministar finansija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija upoznao je danas delegaciju Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) s preliminarnim izvršenjem entitetskog budžeta za 2017. godinu i fiskalnim ciljevima Vlade RS za ovu godinu.

Tegeltija je istaknuo da je posebna pažnja Vlade RS u 2018. godini posvećena provođenju mjera koje imaju za cilj dodatno unapređenje poslovnog ambijenta, a sve u skladu s potpisanim Memorandumom sa Unijom udruženja poslodavaca iz decembra 2017. godine.

- Predstavnici MMF-a, koje je predvodio šef Misije Nadim Ilahij i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi, izrazili su zadovoljstvo provođenjem programa od RS, a posebno s ostvarenim makroekonomskim i fiskalnim kretanjima u 2017. godini. Naglasili su da je entitetska vlada pravovremeno prepoznala probleme s kojima se susreće zdravstveni sektor, ne samo u BiH, nego u gotovo svim zemljama okruženja, te preduzela neophodne, adekvatne reformske mjere, koje će dodatno unaprijediti fiskalnu poziciju RS - tvrdi se u saopćenju Ministarstva finansija.

Reforme finansijskog sektora dodatno su, kako se navodi, unaprijedile stabilnost finansijskog sektora, kroz osnaživanje ovlaštenja i nadležnosti institucija RS i uvođenje novih nadzornih ovlaštenja Agencije za bankarstvo RS uključujući regulatorni i nadzorni tretman sistemskih banaka.

Dosljedna primjena novog regulatornog okvira doprinijet će većoj stabilnosti finansijskog sektora.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.