BIH

Iako je 2016. godine ispunio uvjete za penziju: Fehim Bekan ne da fotelju sekretara!

Piše: M. AŠČIĆ

9.3.2018

Fehim Bekan, dugogodišnji sekretar Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, čiji je rad obilježen brojnim zloupotrebama i nepotizmom, ne želi napustiti ovu poziciju, iako je još prije dvije godine, u skladu sa Zakonom o državnoj službi FBiH, ispunio uvjete za penzionisanje!

Zvanični dopis


Ovaj državni službenik, prema zvaničnim aktima Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, zaključno sa 31. decembrom 2017. ima 42 godine i 15 dana penzijskog staža. Ali, Bekan uporno izbjegava da napusti fotelju sekretara, ostvarujući pritom velika primanja.

Da bi ostao na poziciji, kako nezvanično saznajemo, Bekan je pokušao lažirati i podatke o godinama radnog staža, a na osnovu zahtjeva koji je 23. avgusta 2016. podnio Zavodu PIO. On je tvrdio da njegovi podaci o stažu nisu tačni, ali je zatim zvanično demantiran, jer je utvrđeno da mu je staž u dan ispravan.

Čak su i iz Agencije za državnu službu FBiH obavijestili Federalno ministarstvo rada i socijalne politike da su „ispunjeni svi uvjeti Zakona  o državnoj službi u FBiH za prestanak radnog odnosa državnom službeniku Fehimu Bekanu, sekretaru Ministarstva, zbog navršenih 40 godina penzijskog staža“.

 Rješenje ministra

Nedugo zatim, poštujući Zakon, federalni ministar Vesko Drljača donio je u dva navrata rješenje o prestanku radnog odnosa Bekanu. Ali, po Bekanovoj žalbi, rješenje je poništeno na način da se sekretaru i dalje dozvoljava neometan rad. Zbog toga se postavlja pitanja ko će odgovarati za ovakve postupke i zašto Zakon o državnoj službi ne važi za sve službenike.

Prije nekoliko dana doneseno je novo rješenje o prestanku radnog odnosa Bekanu, kojim je utvrđeno da je „žalitelju radni odnos prestaje ex lege, po sili zakona“. Ali, Bekan se ponovo žalio, zahtijevajući da poništenje rješenja.

Brojne krivične prijave

Protiv Bekana posljednjih je nekoliko godina Tužilaštvu KS podneseno više krivičnih prijava zbog zloupotreba službenih ovlasti i položaja. On je prije nekoliko godina bio u centru pažnje kada je otuđio pečat Ministarstva i blokirao njegov rad. Kada su u pitanju njegove nepotističke navike, ima ih na desetine, a Vladom kruže priče da je u državne institucije zaposlio pola porodice.






Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.