BIH

Kako se premijer poigrao najstarijom populacijom | Ništa od povećanja: Novalić prevario oko 73.000 penzionera!

Uprkos obećanjima, za penzionere nema boljih dana

Piše: A. NUHANOVIĆ

9.3.2018

Kada 5. aprila dobiju izvode iz Zavoda PIO, većina od 82.700 penzionera koja s nestrpljenjem očekuje povećanje svojih primanja za pet ili deset posto bit će šokirana. Penzije im ni za fening neće biti više nego do sada!   

Sve će to biti po zakonu.

Tvrdi nam to jedan od članova Izvršnog odbora Saveza penzionera Federacije BiH, ali nas je zamolio da mu ne objavljujemo ime, jer je zbog iznošenja svojih stavova ranije imao velikih problema.

Laži u kontinuitetu

Elem, on tvrdi da će, iako se novim Zakonom o PIO, koji je na snagu stupio 1. marta, penzije povećavaju za pet i deset posto, dosadašnji čekovi s minimalcem od 326 maraka ostati na istom nivou.

Dalje objašnjava i u čemu je kvaka.

- Svima koji su otišli u penziju do 1998. ili do 2007. godine povećat će se samo zakonski izračun njihovih primanja, ali ne i iznos koji su do sada dobivali. Zakon kaže da će onom ko je prema rješenju stekao penziju od 110 KM, a dobiva minimalnu od 326, biti uvećan sam o iznos iz rješenja na 121 ili 115,5 KM, u zavisnosti od toga kad je penzionisan. To znači da će mu se uvećati samo iznos do osnovice za minimalnu penziju, ali će i dalje primati 326 KM - pojasnio je naš sagovornik.

Prema ranijim navodima iz Zavoda, čak oko 90 posto onih koji su otišli u penziju do 2007. imali su obračunatu penziju ispod minimuma. E tih 90 posto neće u aprili dobiti ni fening više nego što su imali do sada! Bit će sretni ako ne dožive infarkt ili moždani udar.

- Neka naši penzioneri mole Boga za zdravlje. Ko od ovih s minimalnom penzijom nema potomke koji će im pomoći, neće, bar u Sarajevu, moći podmiriti ni režije - kaže ovaj predstavnik penzionera.

Prema njegovim riječima, nije ovo prvi put da je premijer Federacije BiH Fadil Novalić (SDA) povukao za nos 410.000 penzionera. Podsjeća da već dvije i po godine Novalić obećava povećanje penzija. Svoj potpis da će se to desiti Novalić je, kaže, stavio i na papir 4. septembra 2015., kada je s potpisao Sporazum u kojem je navedeno da će penzije biti povećane od 1. januara 2016. godine!

- To se nije desilo ni tada, ali ni 2017. Sada Novalić zvrdi da „imamo nešto“. Nažalost, sve ovo što je sada dobiveno je jadno i čemerno. Većina neće dobiti ni marku više s ovim njihovim povećam - kaže on.

Također, podsjeća da je 25. oktobra, kada je na proteste izašlo 15.000 penzionera, Novalićev kabinet obećao da će novi Zakon o PIO na snagu stupiti 1. januara ove godine.

- Ukrali su nam i ova dva mjeseca, jer Zakon se ne može primjenjivati retroaktivno - navodi on.

BiH izuzetak

Tvrdi da je za ove dvije i po godine lažnim obećanjima da će penzije biti povećane vlast uštedjela u budžetu više od 100 miliona KM!

- Posljednji put penzije su povećane 1. januara 2014. godine. Za razliku od nas, zemlje u okruženju svake godine jednom ili dva puta usklađuju penzije s rastom troškova života i BDP-a za dva ili tri posto. Mi za ove četiri godine nismo dobili ni to. Da je neko poštovao tu proceduru, sve naše penzije 1. januara ove godine trebale su biti više za osam posto - pojašnjava ovaj čelnik penzionera.

Jedino povećanje očito će penzioneri, i to svi, osjetiti tek u maju ove godine, za nekih 2,5 posto. I to jer je zakonom rečeno da će 15. aprila svake godine usklađivati penzije s rastom bruto društvenog proizvoda i porastom troškova života.

Ako i tada ne iskrsne neka nova kvaka koja će to onemogućiti.

Minimalna penzija ostaje 326 

Zamjenik direktora Zavoda PIO Ivan Rogić u izjavi za „Avaz“ potvrdio nam je da se penzije povećavaju na nominalni iznos koji je propisan rješenjem. 

- Na taj iznos ide to povećanje, a ne na minimalnu osnovicu. To znači da će minimalna penzija i dalje ostati 326 KM. Povećanje će osjetiti samo koji su rješenjem imali 326 ili više KM, a takvih je deset posto od ukupnog broja penzionera koji bi trebali dobiti povećanje od pet i deset posto - kazao je Rogić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.