BIH

Glas naroda: Šta je stvarni razlog zbog kojeg vlasti ne žele objaviti registar boraca?

Selim Pršeš |˙ Zaim Žuga | Fadil Faković

Piše: Al. B. - Z. M. - Az. K.

10.3.2018

GORAŽDE

Selim Pršeš:

- Jedinstveni registar boraca vlasti ne objavljuju zbog toga što se ne bi moglo prati i uzimati toliko novca. Svi znamo da imamo mnogo lažnih boraca, sigurno 30 posto, ali vlasti to već godinama ne žele raščistiti jer je to njihovo biračko tijelo. Zbog toga ispaštaju pravi borci.

Zaim Žuga:

- Zna se sve o lažnim borcima, o ljudima koji su bili vani pa su dobili papire da su bili učesnici rata. To se više ne može trpjeti. Vlasti to neće da objave zato što i među njima ima takvih, koji sad odlučuju o tome. Da nas je bilo toliko, sad bismo možda pričali na Terazijama.

Fadil Faković:

- Svi koji sjede tamo ili su bili vani ili su se sami izranjavali i kako će oni sad sami sebi da oduzmu invalidnost ili ukinu borački staž. Velika je nepravda prema pravim borcima. Oni koje sam 1994. godine iz podruma izgonio na liniju i sada su na funkcijama.

Marijan Šimić | Munever Beširević | Hašim Šabanović

GRADAČAC

Marijan Šimić:

- Na spisku sudionika rata u Gradačcu 1996. godine oko 5.000 branitelja, a sada oko 7.000. Mnogi su dobili status branitelja uz pomoć lažnih dokumenata ili svjedoka, a oni koji su im to omogućili i danas su u vlasti. To je glavni razlog što ne žele objaviti popis branitelja.

Munever Beširević:

- Svjedoci smo da posljednjih dana mediji prenose informacije kako u BiH ima registriranih 577.000 boraca. U toku rata bilo nas je u ARBiH oko 230.000. Vjerovatno onaj koji je uhljebio tih dva puta više boraca ne želi da to ide u javnost.

Hašim Šabanović:

- Razlog što se popis boraca ne objavljuje je što su pojedini ljudi na vlasti ubacivali na spiskove svoje prijatelje koji uopće nisu bili borci. Ako bi se to sada obznanilo, oni bi snosili krivicu za takve kriminalne radnje i morali bi zakonski odgovarati.

Ilija Mrljić | Mijo Filipović | Rahima Joželjić

VAREŠ

Ilija Mrljić:

- Ne znam da li baš mogu tvrditi je li to do vlasti. Svako je od tih boraca našao svoju poziciju i njima nije u interesu, jer da jeste, prije bi se to riješilo. Da su i oni sami insistirali i radili na tome dovoljno, vjerovatno bi se riješilo.

Mijo Filipović

- Svakako treba da se zna ko je zaista bio učesnik u ratu. Vlast itekako ima svoj interes u svemu tome, treba da sve bude jasno. Oni su upetljani u to jer postoje te brojne boračke organizacije, pa mnogi manipuliraju, varaju, a njih ovi vladajući štite.

Rahima Joželjić:

- Mnogi su razlozi, svako gleda svoj interes. Naravno, moraju svi borci imati redovna primanja, ne trebaju se zapostavljati, ali, nažalost, postoje mnogi koji primaju naknade, a ne bi trebali. Njih neko štiti. Ta vlast okreće pare, ona od ovih boraca ima korist.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.