BIH

Krišto: I danas se bavimo nametnutim rješenjima OHR-a, pa neka izvuku pouku

Vijesti.ba

9.3.2018

Dva prijedloga koje je visoki predstavnik Valentin Incko predstavio u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, nisu modeli za rješavanje ovog pitanja. Riječ je o idejama modela, koje nama nisu nepoznate, kazala je za Vijesti.ba predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH i potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto.

- Mi smo, tražeći rješenja, u razgovorima s predstavnicima političkih stranaka i međunarodne zajednice, govorili i o takvim idejama. Dakle, to su modeli o kojima se razgovaralo, ali u konačnici dogovor nije postignut ni oko čega. Jedno je spomenuti neki model, a drugo je doći do rješenja kada je u pitanju presuda u slučaju "Ljubić" i principi koje traži. Ovdje ne vidimo ništa od toga - navela je Krišto.

Ona je konstatirala da, kada je u pitanju OHR, "upravo se i danas bavimo prijedlozima koji su nametnuti, pa neka svako izvuče pouku, između ostalog, i oni."  

Krišto je podsjetila da su HDZ i HNS jasno iznijeli svoj stav kada je u pitanju izborno zakonodavstvo u BiH. 

- Odluka Ustavnog suda u predmetu "Ljubić" govori o zastupanju, odnosno legitimnom predstavljanju u kolektivnim tijelima odlučivanja i spominje se i Predsjedništvo BiH i Dom naroda FBiH. Prema našim prijedlozima, izmjene Izbornog zakona BiH odnose se i na Dom naroda FBiH i na Predsjedništvo BiH. Naravno, ostat ćemo na tom tragu. Ko je rekao da su to stvari koje se ne mogu ili ne trebaju riješiti? Drugi čine sve da bi na različite načine okrivili HDZ BiH, što nam opet nije nepoznanica - poručila je Krišto.

Ona je naglasila da HDZ BiH ostaje na svojim stajalištima, da se do izmjena Izbornog zakona BiH može doći na pomenutim principima.  

- Istina, u ovom trenutku nemam puno vremena, ali ćemo mi i dalje činiti sve da na tragu ovih odluka dođe do izmjena Izbornog zakona kroz Parlament BiH - zaključila je Krišto u razgovoru za Vijesti.ba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.