BIH

Nikšić o prijedlogu OHR-a: Potrebno je mijenjati Ustav, SDA i HDZ ne žele rješenje

Vijesti.ba

9.3.2018

SDP BiH nije dobio u bilo kakvom zvaničnom, da ne kažem finalnom obliku, prijedloge izmjena Izbornog zakona BiH koje je pomenuo visoki predstavnik Valentin Incko, potvrdio je za Vijesti.ba predsjednik ove političke partije Nermin Nikšić. 

- Zbog toga, teško je dati konkretan odgovor jesu li takvi prijedlozi prihvatljivi, a svakako da ćemo imati vrlo konkretan stav kada ih dobijemo - poručio je Nikšić, komentirajući dva rješenja za reformu izbornog zakonodavstva, koja je predložio OHR. 

Nikšić za Vijesti.ba kaže da se, ipak, o nekim od tih stvari na proteklim sastancima razgovaralo.

- Ono što je sasvim sigurno jeste da oba načina izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH zahtijevaju i izmjene Ustava Federacije BiH, što svakako komplicira i otežava usvajanje - ističe Nikšić. 

S druge strane, navodi, Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH, koji su u proceduru uputili poslanici SDP-a i DF-a, ne zahtijeva izmjene Ustava FBiH ,jer je s njim usklađen, kao i s Ustavom BiH, te Izbornim zakonom BiH. 

- Usvajanjem tog zakona, koji zadovoljava i principe presude u predmetu "Ljubić" i predstavlja jedno veoma kompromisno rješenje koje nikoga ne favorizira niti diskriminira, prevazišle bi se bilo kakve komplikacije u smislu implementacije rezultata narednih općih izbora u našoj zemlji. Nažalost, svi smo bili svjedoci da predstavnici SDA i HDZ-a u Parlamentu FBiH prvo nisu željeli zakazati sjednicu na kojoj bi se taj zakon raspravljao, a onda kada smo je zakazali mi u skladu s našim pravom i obavezama kao poslanika, predstavnici te dvije stranke nisu čak niti došli na tu sjednicu. Tako je Parlament FBiH u potpunosti zloupotrijebljen i vladajuće stranke su time pokazale da ih zapravo nikakav dijalog i pronalaženje rješenja ne interesira - mišljenja je predsjednik SDP-a BiH.

Kada je u pitanju izbor za članove Predsjedništva BiH, Nikšić ističe da je sasvim jasno da je aktuelno rješenje, dakle, da se članovi Predsjedništva iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda biraju iz Federacije, a iz reda srpskog naroda iz RS, diskriminatorno.

To je, dodaje, svojim presudama potvrdio i Evropski sud za ljudska prava i dao preporuke da se takva rješenja promijene tako da svi građani BiH trebaju imati jednaka aktivna i pasivna biračka prava.

- Ono što HDZ zagovara i kada se radi o izboru članova Predsjedništva BiH, ali i izboru delegata u Dom naroda FBiH, je u potpunoj suprotnosti s tim preporukama i vodilo bi ka još većoj diskriminaciji. Jasno je da takav stav HDZ-a, za koji javno tvrde da je bio dogovoren sa SDA, što u SDA ne demantiraju, ali se očito boje javno reći, neće dobiti podršku niti SDP-a niti bilo koga, ko ovu zemlju želi vidjeti u Evropskoj uniji. Ove dvije stranke, dakle HDZ i SDA, očito nemaju nikakvu iskrenu namjeru za postizanjem rješenja, svjesno odugovlače trošeći vrijeme s jasnom namjerom da to na kraju u skladu s njihovim planom riješi CIK. To se jasno potvrdilo nedavnim probnim balonom puštenim od CIK-a - zaključio je Nikšić u razgovoru za Vijesti.ba.

Podsjećamo, visoki predstavnik u BiH Valentni Incko potvrdio je da je u Briselu, na sastanku neformalne grupe "Prijatelji BiH" u Evropskom parlamentu, OHR predložio strankama u BiH dva rješenja za reformu izbornog zakonodavstva, koja se moraju pod hitno dogoditi u skladu s presudom Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića, prenio je Večernji list.

Incko je za ovaj medij pojasnio od čega se sastoje ta dva prijedloga, prenose Vijesti.ba.

- Prvi model bi bio da se uvede nekakav elektronski koledž, izborni kolegij, kao što to ima Amerika na predsjedničkim izborima. U njega bi bili izabrani predstavnici kantona i ondje bi neko tijelo odlučilo kojih 17 ide u Dom naroda FBiH iz svakog konstitutivnog naroda. Drugi model je da se zadrži načelo da iz svakog kantona bude najmanje po jedan predstavnik svakog od triju konstitutivnih naroda, ali bi se uveo prag koji bi odredio koliki mora biti postotak birača iz jednog naroda da bi njihov glas birao. Može biti jedan ili dva posto ili šest posto, o tome bi se trebalo dogovoriti - rekao je Incko. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.