BIH

Bukvarević prezentirao Registar pripadnika 2. korpusa Armije RBiH

E. Skokić/Avaz.ba

Avaz.ba

10.3.2018

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida rata Salko Bukvarević prezentirao je danas Registar pripadnika 2. korpusa Armije RBiH.

U uvodnom obraćanju Bukvarević je rekao da je ovo deveti sastanak. 

- Bili smo već u sedam kantona i Brčkom distriktu, danas smo u Tuzli gdje želimo predstaviti ono što smo uradili i što planiramo raditi u ovoj godini. Ova oblast je Ustavom definirana kao podijeljena nadležnost kantona i Federacije, imamo naravno tu dio u kojem učestvuju i općine. Na federalnom nivou, oblast zaštite je uređena kroz četiri zakona koja su na snazi: Osnovni zakon, Zakon o provođenju kontrole, Zakon o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja, Zakon o prijevremenom i povoljnijem penzioniranju branilaca rata - kazao je Bukvarević.

Maksimalan napor

Istaknuo je da je jedna od najbitnijih stvari tokom cijelog mandata to što je postignut sporazum Vlade FBiH i boračkih saveza. 

- Dogovorili smo podršku boračkih saveza BiH na njenom evropskom putu i na putu za NATO. Dogovorili smo i da se sva pitanja moraju rješavati dijalogom. Sredstva smo sačuvali za narednih pet godina. U proteklih 10 godina, svake godine je desetak miliona KM godišnje faktički vraćano na trezor. Mi smo se dogovorili da ova sredstva ubuduće ostaju za rješavanje statusnih pitanja boraca - rekao je Bukvarević u Tuzli.

S federalnog nivoa mjesečnu naknadu prima 126.929 korisnika, kazao je.

- Od toga je 47.956 RVI, 39.613 porodica šehida, 4.951 dobitnika najvećih ratnih priznanja i 34.400 naših saboraca ostvarilo tzv. prijevremenu penziju - rekao je Bukvarević.

Naglasio je da ima duboko poštovanje prema svakom borcu i njihovim porodicama.

- Činimo maksimalan napor da ovu kategoriju stavimo na prvo mjesto. Time pokazujemo svoje poštovanje prema tim ljudima i pred vama želim da kažem da su apsolutne neistine da sam ja kao saborac uputio bilo kad bilo kakvu ružnu rečenicu bilo kojem borcu - rekao je Bukvarević.

Na konferenciji za medije rekao je da je uspostavljen Registar boraca i korisnika pomoći za područje TK.

- Ovo je 'živi' proces u kojem će mjesečno biti rađeno ažuriranje. Želimo da uradimo ono što je od nas zatraženo kroz usvajanje ovog zakona i što je Parlament skupa s predstavnicima boračkih organizacija od nas tražio - naglasio je ministar.

Službena tajna

U ovom registru navedeni su kartoni 119.110 osoba s području tuzlanske regije koji su potpisani kao pripadnici Drugog korpusa Armije RBiH i HVO-a. Spisak s imenima bit će dostupan svim institucijama, ali će se tretirati kao službena tajna. Ipak, svako ko bude želio izvršiti uvid u podatke, to će moći uz ispunjavanje određenih kriterija, odnosno uz podnošenje zahtjeva.

- Registar je u skladu sa zakonom dostupan institucijama od općine, grada, kantona, federacije i države, te boračkim udruženjima u prostorijama našeg ministarstva. Oni mogu izvršiti uvid, te mogu iznijeti sve svoje primjedbe ukoliko nađu da postoji neko ime koje ne bi trebalo tamo biti - rekao je Bukvarević.

Ideja je bila da se ovaj registar javno objavi, no, nakon upućivanja zahtjeva Uredu za zakonodavstvo BiH i Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH, od toga se moralo odustati nakon što su dobili upozorenje da je to nezakonito.

- Od Agencije za zaštitu ličnih podataka dobili smo upozorenje da je riječ o krivičnom djelu, jer su to podaci građana koje ne smijemo objaviti javno na internet-stranici - rekao je Bukvarević dodajući da svaki građanin koji bude htio da se njegov karton javno objavi mora potpisati izjavu.

Nakon Tuzle, registar će biti predstavljen u Zenici i Bihaću, gdje su podaci prilično ažurirani na način da je poznato koji vremenski period je određeni borac proveo u odbrani BiH.

Zahtjevi boraca

Ministar Bukvarević novinarima je kazao da je objava registra jedan od tri zahtjeva koji su bivši borci uputili za vrijeme protesta u Tuzli.

Dodao je da je Parlamentu FBiH upućen zahtjev, molba i urgencija da se Zakon o boračkim udruženjima čim prije usvoji.

- Nacrt zakona o demobilisanim borcima predviđa 15 prava, regulira prava demobilisanih boraca koja trenutno ta kategorija nema. Smatramo da je mnogo bolje regulirati i riješiti to putem zakona, nego pojedinačno za određenu kategoriju - istaknuo je Bukvarević.



Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.