BIH

Operateri skrenuli pažnju građanima na pozive sa 387: Irci na meti telefonskih prevaranata iz BiH

Građani Irske prevaru prijavljivali i na Twitteru

Piše: E. HALIMIĆ

10.3.2018

Građani Irske upozoreni su od svojih telekom operatera da se ne javljaju na telefonske pozive s nepoznatih brojeva iz Bosne i Hercegovine.

Više Iraca, naime, proteklih je dana prijavilo pokušaj prevare ili prevaru pozivima koji su stizali s brojeva mobilnih telefona iz naše države.

Kako pojašnjavaju irski mediji, riječ je o metodi koja se zove „phishing“.

Šest puta

- Prevaranti upućuju poziv na vaš mobilni telefon, ostavljajući propušten poziv. Ako odmah odgovorite ili kasnije pozovete, od vas će biti zatraženo da sačekate, jer se vaš poziv preusmjerava. Dok traje preusmjeravanje, ostvarena je konekcija s nekim komercijalnim brojem za koji važi posebna i skuplja tarifa. To ćete primijetiti kada vam prevaranti potroše kredit na mobilnom računu ili ako na kraju mjeseca dobijete enorman račun – objašnjavaju irski mediji.

U upozorenju se navodi i da prevaranti maskiraju broj da počinje sa 087.

- Ustvari je to broj koji počinje sa 387 i potječe iz BiH. Neki od brojeva korišteni za prevaru su 387 65 560 811, 387 65 563 769 i 387 65 609 962 - navodi se u upozorenju.

Mnogi korisnici Twittera iz Irske ovu prevaru prijavili su i na svojim profilima.

- Hoće li me više ti brojevi iz Bosne prestati zvati! Kad god blokiram jedan broj, počnu stizati pozivi s drugog. Znam da je to prevara, zvali su me već najmanje šest puta. Iznenađena sam da još nisu odustali – poručila je jedna od korisnica Twittera.

Kratkog daha

Profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu i IT stručnjak Saša Mrdović kaže za „Avaz“ da su ove prevare kratkog daha, jer kada budu obaviješteni mobilni operateri, oni blokiraju te brojeve.

 - Ako neko pozove broj s kojeg je imao propušten poziv, onda baš i ne možemo govoriti o nekoj prevari. Al,i ove druge stvari koje se odnose na tarifiranje brojeva u svakom slučaju su prevara – pojasnio je Mrdović.

Traže ime i prezime 

Mrdović je naveo da su i građani BiH u više navrata imali iste probleme s pozivima iz drugih evropskih država.

- Većina telefonskih prevara svodi se na to da se korisnik, na neki način, privoli da pozove broj telefona koji se plaća ili da pošalje SMS poruku na neki od takvih brojeva. Među najnovijim prevarama je i da se uputi poziv i da se korisnik natjera da kaže svoje ime i prezime i da na neko pitanje odgovori sa „da“, da bi se taj znak snimio i iskoristio u autorizaciju neke usluge koja se plaća - istakao je Mrdović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.