BIH

Za sanaciju vodovoda u Neumu Hrvatska daje 2,2 miliona KM

Neum: Međudržavni ugovor potpisan koncem prošle godine ( Arhiv „Avaza“)

Piše: M. SMAJKIĆ

11.3.2018

Dok čapljinski načelnik Smiljan Vidić bije bitku s „Hrvatskim vodama“ zbog izvorišta u Doljanima, odakle se napaja Metković, a Općini susjedi ne plaćaju nikakvu naknadu, u Neumu zadovoljno trljaju ruke. 

Jedini bh. grad na moru od Hrvatske će dobiti deset miliona kuna (oko 2,2 miliona KM) za sanaciju regionalnog vodovoda. 

Sagrađen 1982. godine

Sa bh. strane opskrbljuju se naselja u općini Dubrovačko primorje, ali Neum godinama zbog užasnog stanja vodovoda, koji je sagrađen još 1982. godine, trpi ogromne probleme.

Riječ je o visokim troškovima za električnu energiju prilikom proizvodnje vode, jer zbog dotrajalosti cijevi nikad nije urađena neophodna zaštita, zbog čega su ogromni gubici. Tako su često stanovnicima s obje strane granice cijevi znale presušiti, ali su im stizale i obavijesti o tome da voda nije za piće.

Kako nam je kazala direktorica Komunalnog preduzeća „Neum“ Ljuba Goluža, stanje u kojem se taj sistem nalazi neopisivo je loše. Za njegovu gradnju tadašnji je SIZ snosio 80 posto troškova, a ostatak oni.

- Nakon rata, sve je palo na teret neumskog preduzeća, pa su rezultati nebrige došli na naplatu – kazala je Goluža.

Ona je podsjetila na to da su nakon međudržavnog ugovora koncem prošle godine zaključeni provedbeni ugovori između općina i gradova, te komunalnih preduzeća s područja BiH i Hrvatske, čiji su vodovodni sistemi presječeni granicom o isporuci i prihvatanju vode.

Veliki interes

Tako su Neum i Dubrovnik zaključili ugovor o sanaciji dijela regionalnog vodovoda u dužni od 6.438 metara. O njegovoj realizaciji ovisi vodosnabdijevanje Neuma i Dubrovačkog primorja pitkom vodom tokom sezone.

- To je za nas povijesni ugovor. Ogroman je interes ponuđača, čak 21 je preuzeo tendersku dokumentaciju – napomenula je Goluža.

Radovi neće ugroziti turističku sezonu 

- Općina Neum trebala bi sufinansirati projekt sa 20 posto, a koncem ovog mjeseca uslijedit će otvaranje ponuda. Ako sve prođe uredno, radovi od Kozarice do Hutova (Neumsko zaleđe, op. a.) trebali bi početi tokom turističke sezone - kazala nam je Goluža.

Dodala je da radovi u ovom periodu neće stvoriti probleme, jer je, prema elaboratu sanacije, predviđeno snabdijevanje određenim bajpasima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.