BIH

Bosnalijek ostvario rekordnih 107 miliona KM prihoda na inozemnim tržištima

Fena

11.3.2018

Bosanskohercegovačka farmaceutska industrija bilježi dobre poslovne rezultate, a potvrda tome je podatak da je najveći domaći proizvođač Bosnalijek u 2017. godini ostvario prihode od prodaje u iznosu od 153 miliona KM, što je za 17 miliona KM, odnosno 13 posto više od prihoda ostvarenog u prethodnoj godini.

Dobit prije oporezivanja iznosila je 13 miliona KM, i to je za 12 posto više od dobiti ostvarene u prethodnoj godini. Uz podatak da je na inozemnim tržištima prošle godine ostvareno rekordnih 107 miliona KM, odnosno 70 posto ukupnog prihoda Bosnalijeka, predsjednika Uprave Nedima Uzunovića posebno raduje podatak da kompanija nastavlja s jačanjem pozicije tržišnog lidera u BiH, uz realizirani rast prihoda od prodaje od sedam posto. To je, ističe, potvrda da bh. građani sve više cijene i vjeruju u domaće farmaceutske proizvode. Svi spomenuti pokazatelji su, dodaje, itekako ohrabrujući zbog ambicioznih investicijskih planova u narednom periodu. 

- Raduju nas ovi podaci koji dolaze kao potvrda našeg predanog rada i dokaz da se ograničenja koja nam nameće okruženje u kojem djelujemo mogu prevazići ako ih prihvatimo kao izazove. Izuzetno smo motivirani da nastavimo istim putem, slijedeći savremene trendove u farmaceutskoj industriji i potrebe pacijenata. Kontinuirano ulažemo u širenje portfolija i certificiranje kvaliteta naših proizvoda, kako bi Bosnalijek i njegovi proizvodi stekli afirmaciju na svjetskom tržištu lijekova – ističe Uzunović.

Bosnalijek je u 2017. godini uspješno okončao značajne projekte započete u ranijim godinama, a prije svega projekt izgradnje novog objekta Kontrole kvaliteta u kojem su osigurani optimalni uvjeti i vrhunska laboratorijska oprema, usklađena s najnovijim tehnološkim dostignućima u farmaceutskoj industriji.

Podsjećamo, u drugoj polovini prošle godine Bosnalijek je preuzeo udio u domaćoj kompaniji Pharmamed d.o.o., što je poticaj za dalji razvoj ukupne farmaceutske industrije u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.