BIH

Vlada Japana osigurala grant za obnovu dvije škole od 280.000 KM

Fena

11.3.2018

Vlada Japana će osigurati grant u iznosu od 143.649 eura (oko 280.000 KM) za projekt obnove Osnovne škole "Knez Ivo od Semberije" u Bijeljini i projekt obnove Osnovne škole "Sveti Sava" u Rogatici.

Ugovor o grantu u ponedjeljak će na prigodnoj ceremoniji u prostorijama Ambasade Japana u Sarajevu potpisati Akihito Teruči (Teruuchi), otpravnik poslova japanske ambasade i direktori dvije osnovne škole.

Prvi grant u iznosu od 69.096 eura (oko 135.000 KM) namijenjen je za projekt obnove škole u Bijeljini, a drugi u iznosu od 74.553 eura za projekt obnove škole u Rogatici. Svrha ova dva projekta je poboljšanje obrazovnog okruženja zamjenom oštećene stolarije - prozora i vrata u školskim zgradama.

Oštećenja ovih školskih zgrada su ozbiljan problem zbog neujednačene temperature unutar prostorija i opasnosti od ozljeda usljed polomljene stolarije. 

Ova dva grant ugovora će pomoći renoviranju školskih zgrada i poboljšati ambijent obrazovanja za oko 2.000 djece i oko 230 nastavnika i školskog osoblja u dvije spomenute osnovne škole.

Japan je jedan od najvećih donatora na bilateralnom nivou u BiH. Unutar različitih okvira pomoći (opća grant pomoć, zajmovi, tehnička saradnja i grantovi u oblasti kulture...), japanska pomoć BiH je dosegla oko milijardu KM u posljednjih 20 godina, pokrivajući vitalne sektore, kao što su primarna zdravstvena zaštita, obrazovanje, deminiranje, zaštita okoliša, infrastruktura, saopćeno je iz Ambasade Japana u Bosni i Hercegovini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.