BIH

Izrael pozdravio ukidanje imena OŠ "Mustafa Busuladžić"

Agencije

12.3.2018

Država Izrael pozdravlja odluku Skupštine Kantona Sarajevo da ukine odluku o imenovanju osnovne škole u Sarajevu po "veoma kontroverznoj antisemitskoj ličnosti Mustafi Busuladžiću", saopćeno je iz Ambasade Izraela u Tirani.

Kako se dalje navodi, Ambasada Izraela pozdravlja napore koje je poduzela Skupština KS da se ispravi nesretna odluka iz oktobra 2016. 

- Ovaj potez predstavlja važan korak prema priznanju bogatog antifašističkog naslijeđa ponosnog naroda vaše zemlje - navodi se u saopćenju.

- Država Izrael sigurna je da će svi nivoi vlasti u BiH nastaviti pružati sigurnost svojim manjinama, uključujući jevrejsku zajednicu, govoreći glasno protiv antisemitizma, poricanja holokausta i svakog historijskog revizionizma o djelima nacista i njihovih kolaboranata širom Evrope - dodano je u saopćenju.

Podsjetimo, zastupnici Skupštine KS su sa 18 glasova 'za', šest 'protiv' i tri 'suzdržana' prošle sedmice donijeli odluku o stavljanju van snage odluke o izmjeni naziva ove osnovne škole na području općine Novi Grad.

Ana Babić (SBB), predsjedavajuća Skupštine KS, istaknula je da se radi o obrazovnoj ustanovi koju pohađaju djeca, a prema Konvenciji UN-a „dužnost nam je da im osiguramo ustanovu koja je neupitna po svom nazivu“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.