BIH

Građani o nepovećanju penzija: Kako ih Boga nije strah

Avaz.ba

12.3.2018

Srebrenik

Mustafa Halilović

- Mi koji smo otišli u penziju prije 20 i više godina dovedeni smo u još težu situaciju. Duboko sam razočaran. Blizu 100.000 penzionera s minimalnim penzijama se uzalud nadalo minimalnom povećanju ionako mizernih penzija – kaže Mustafa Halilović.

O. M. 

Srebrenik

Emina Osmanović

- Iako ispunjavam uvjete za minimalnu povišicu, saosjećam s velikim brojem najugroženijih koji su nepravednim zakonskim odredbama potpuno izigrani. Velika je nepravda i to će izazvati ogroman bunt penzionera – kaže Emina Osmanović.

O. M. 

Zenica

Ivanka Hinger

- Normalno da se osjećam prevarenom. Stalno nam lažu. Jedno obećavaju, a drugo rade. Kod njih je tako uvijek. Bespomoćni smo. Onoliko koliko ti dadne, toliko ti je. Šuti i vuci ako možeš. Ako ne možeš, krepaj – kaže Ivanka Hinger.

E. D. 

Zenica

Fikret Babić

- Svakako da se osjećam prevarenim. S obzirom na to da su penzije daleko ispod onoga što smo zaradili godinama radeći i izdvajajući za Penzioni fond, ovo je danas jad. Još ako ne povećaju penzije, uz stalni rast cijena, ne znam na šta će ovo izaći – kaže Fikret Babić.

E. D.

Maglaj

Remza Suljaković

- Da, i to 100 posto se osjećamo prevarenima i oni su krivi za sve. Nama bi svako povećanje penzija puno značilo, evo ja da dobijem i 20 KM, vrijedilo bi mi. Mogu platiti vodu, a ako nemam tih 20 maraka, ne mogu je ni platiti - kaže Remza Suljaković.

N. Br.

Maglaj

Ifeta Jankelić

- Naravno da se osjećamo prevarenima. Mi, penzioneri, imamo ionako premale penzije i sramotno je da nas još varaju na takav način. To nije lijepo. Mi očekujemo to povećanje jer su ga i obećali. To što sada oni rade, neka im bude na obraz – kaže Ifeta Jankelić.

N. Br.

Goražde

Mubera Deović

- Pogledajte naše borce, penzionere, ovo je više nego strašno. Nas je dvoje, ali jedna penzija nam treba za lijekove. Kako ih Boga nije strah, vjeruju li bar u nešto? Izmišljaju nevažne probleme da ih mi rješavamo, a oni se bogate - kaže Mubera Deović.

Al. B. 

Goražde

Suljo Bekan

- Zakon je usvojen, ali se svjesno odlagalo njegovo objavljivanje u "Službenim novinama". Obećanje je bilo od 1. marta. Nije pošteno, jednima povećati, drugima ne, jednima 10, drugima pet posto, a većini ništa. Kao da ljudi imaju različite stomake – kaže Suljo Bekan. 

Al. B. 

Kiseljak

Avdo Šišić

- Nisam više ni razočaran jer to da nam slažu nije ništa neuobičajeno, to je političarima kao da ručaju. Njihovo ništa treba uzimati zdravo za gotovo. Ja ću vjerovati u povećanje samo kad mi legne povećana penzija - kaže Avdo Šišić.

K. T.

Kiseljak

Edhem Kamenica Hedo

- Vjerujte da ne znam da li sam trebao dobiti povećanje, ali svejedno mi je više, svakako nisam vjerovao u to. Naš premijer Federacije brzo slaže, tako da je bilo teško povjerovati u sve to što je bilo najavljivano s novim zakonom - kaže Edhem Kamenica Hedo.

K. T.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.