BIH

Kako u FUP-u unaprijed znaju koliko će kriminalci krasti, ubijati...

M.R.S.

12.3.2018

Federalna uprava policije (FUP), prema Programu rada Vlade FBiH za 2018. godinu, koji obuhvata i FUP, očekuje da će imati 456 rasvijetljenih krivičnih djela u ovoj godini!?


Istekao rok


Kako je moguće planirati tačan broj rasvijetljenih krivičnih djela zapitali su se i članovi Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, koji su bili, u najmanju ruku, iznenađeni i začuđeni.

Dio iz programa rada FUP-a

U Programu rada Vlade FBiH, kada je u pitanju FUP, nadalje se navodi da je očekivani broj prijavljenih izvršilaca krivičnih djela 541, očekivani broj podnesenih izvještaja o poduzetim mjerama i radnjama je 550, a očekivani broj vještačenih tragova je 2.706.

Karović: Rade po nekom klišeu

- Ne mogu nikako planirati broj krivičnih djela koje će rasvijetliti. Oni to rade po nekom klišeu. Ja postavljam pitanje šta radi 300 vrhunskih inspektora, čime se mogu pohvaliti? Je li sa tri kilograma droge što su našli? Ovo se ili radi na urušavanju sistema ili je nekome „istekao rok“ pa nema organizacione sposobnosti – prokomentirao je Midhat Karović, predsjedavajući Komisije za sigurnost Predstavničkog doma.


Prijave u ladicama


Dodao je kako se pita drže li u ladicama neke krivične prijave koje su sada ušle u program.


Karović priznaje da nikada nije obratio pažnju na ovo ni u ranijim programima rada, a i zamjenik predsjedavajućeg ove komisije Zukan Helez također prvi put čuje za nešto ovako.


Upitan i program Vlade FBiH


I sam program rada Vlade FBiH, odnosno ministarstava, u najmanju ruku je upitan, s obzirom na to da pola zakona planiraju donijeti u drugoj polovini godine, u vrijeme kada Parlament FBiH, sve i da sada normalno radi, ima redovnu avgustovsku pauzu u zasjedanju. Potom slijede izbori pa formiranje vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.