PREDSJEDNIŠTVO BIH

I u BiH se Makedonija naziva "bivšom Jugoslovenskom Republikom"

Zgrada Predsjedništva BiH : Danas sjednica kolektivnog šefa države

S. D.

13.3.2018

Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu razmatrat će niz prijedloga odluka o prihvatanju sporazuma o saradnji BiH i drugih zemalja. Na dnevnom redu sjednice je i Prijedlog odluke o davanju odobrenja za zaključivanje Memoranduma o razumijevanju između Evropske agencije za sigurnost zračne plovidbe (EVROCONTROL) i Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH. 

Kao i između agencija istih nadležnosti iz Srbije, Makedonije, Slovačke, Slovenije, Crne Gore, Hrvatske i Mađarske.

Ono što je zanimljivo jeste da je u predloženom dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH na njegovoj zvaničnoj internetskoj stranici, nadležna agencija iz Makedonije preimenovana u Agenciju za civilno vazduhoplovstvo „bivše Jugoslovenske Republike Makedonije“.  

Iako je na zvaničnoj internetskoj stranici ove makedonske agencije navedeno da se zove Agenciju za civilno vazduhoplovstvo – Republika Makedonija.

Makedoniji zbog spora s Grčkom mnoge zemlje osporavaju ime pa je nazivaju bivšom jugoslavenskom republikom, ali do sada, pa i do jučer, kada u Skoplju boravi delegacija Vijeća ministara BiH, u našoj se zemlji Makedonija zvala Makedonijom. Je li to u Predsjedništvu došlo do nekog novog dogovora o nazivu ove nama prijateljske zemlje, javnosti nije poznato.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.