BIH

Avaz.ba na licu mjesta / Alarmantna situacija u Bosanskoj Gradišci i Prijedoru

Piše: B. G. / A. G.

13.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Foto: B. Grgić

Vodostaj rijeke Save u Bosanskoj Gradišci dostigao je danas oko podneva visinu od 700 centimetara, pa su na snazi redovne mjere odbrane od poplava. 

Sava se izlila u nebranjenom području, a do vanrednih mjera preostalo je još 30 centimetara porasta vodostaja.

Velike probleme mještanima potkozarskih sela, Dragelji, Turjak i Grbavci predstavljaju bujične vode rječice Lubine, koja se izlila i zaplavila oranice i dvorišta dva domaćinstva.

Ekipe Civilne zaštite su na terenu, a sa posebnom pažnjom se očekuje porast Une i Save do kraja sedmice, kada se očekuje prelazak u režim vanrednih mjera.

Ni u Prijedoru nije bolja situacija

Foto/Video: D. Stojnić

Reporter "Avaza" obišao je danas poplavljena područja Prijedora, gdje je situacija više nego alarmantna zbog vodostaja Sane.

Prema jutrošnjim mjerenjima, Sana je prešla kritičnu tačku i iznosila je 458 centimetara.

Vodostaj rijeke na hidrološkoj stanici Prijedor prešao je kotu vanredne odbrane od poplava za 22 centimetra i jutros u 8.00 sati iznosio je 482 centimetra.

Prema informacijama s terena, zaplavljeno je više od 100 domaćinstava u naseljima Tukovi, Raškovac, Brezičani i Gomjenica te veliki dio poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama. Također, oko deset stambenih objekata je poplavljeno do nivoa prodora plavnih voda.

Iz prijedorskog Odsjeka civilne zaštite su saopćili da je, usljed intenzivnog priliva vode na mjernom mjestu kod gradskog mosta, došlo do deformacije mjerne letve koja nije u funkciji, pa je vodostaj utvrđen na bazi drugih uporednih pokazatelja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.