BIH

Helez: Federacija BiH u najgoroj blokadi od kraja rata

M. Kadrić/Avaz.ba

E. H.

13.3.2018

Evidentna je blokada rada institucija u FBiH. Svjedoci smo da već nekoliko mjeseci nema održavanja sjednica niti jednog doma Parlamenta. Mislim da najveću odgovornost snosi SDA i HDZ, a kad su pojedinci u pitanju, mislim da je to rukovodstvo oba doma Parlamenta FBiH, prije svega Lidija Bradara i Edina Mušića, kazao je potpredsjednik SDP-a BiH Zukan Helez uoči sjednice Predsjedništva ove stranke.   

Dodao je da nije tačno kako nema materijala za sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

- Mislim da nakon rata nikad nije bila ovakva blokada. Mislim da su to problemi u koaliciji, a rad domova opterećuju i dešavanja u SDA. Svjedoci smo da posljednjih dana nastaje niz novih stranaka iz redova SDA. Zastupnici SDP-a će insistirati da se sjednice održavaju, pogotovo kad je riječ o demobilisanim borcima i njihovim zahtjevima – pojasnio je Helez.

Prema njegovim riječima, na jednoj strani je ministar (Bukvarević op.a.) koji kaže da je poslao zakon o pravima demobilisanih boraca u parlamentarnu proceduru, a s druge strane predsjedavajući Mušić koji kaže da nema materijala i da ništa iz Vlade FBiH nije dobio.

- Znači, to je prebacivanje loptice, ali borci i građani od njihovih igara nemaju koristi – naglasio je Helez.

Dodao je da će na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke biti razmatrana i informacija o održanom sastanku delegacija SDP-a i DF-a.

- Dogovorili smo neke okvirne principe o zajedničkom djelovanju na predstojećim općim izborima. Postoje neka područja u FBiH, ali i RS, gdje ćemo nastupiti sa zajedničkim listama. Dogovorili smo se da imamo zajedničke nastupe, ali i da ćemo nakon izbora također djelovati zajedno. Želim posebno naglasiti da nije bilo riječi o ujedinjenju SDP-a i DF-a, niti ima vremena da mi to do izbora uradimo – istaknuo je Helez.

Prema njegovim riječima, ako se to bude dešavalo, bit će nakon izbora, jer proces ujedinjenja nije jednostavan.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.