OSCE

Cordoba: Korupcija ugrožava prosperitet i održivi razvoj

Fena

14.3.2018

Direktor programskog odjela Misije OSCE-a u BiH Fermin Cordoba danas je posjetio novoosnovani Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, prvi takve vrste u Bosni i Hercegovini.

Posjeta predstavlja nastavak kontinuirane saradnje i podrške koju Misija OSCE-a pruža institucijama BiH u borbi protiv korupcije, a posebno Timu Vlade KS.

Cordoba je nakon sastanka sa šefom Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduanom Kafedžićem istaknuo da korupcija u BiH utiče na sve građane i ugrožava prosperitet i održivi razvoj.

- Barem na papiru, BiH je prepoznala potrebu za uspostavljanje sistemskog pristupa borbi protiv korupcije. Jedan od tih napora je i uspostavljanje antikorupcijskih timova. Danas smo imali priliku da razgovaramo sa izvrsnim timom KS - dodao je Cordoba.

Smatra da odluka Vlade KS o uspostavljanu stalnog Ureda za borbu protiv korupcije predstavlja važan korak naprijed i da on mora raditi bez političkih uticaja.

- Misija OSCE-a u BiH cijeni korake koje je Vlada KS preduzela da sistemski rješava pitanje korupcije te će i dalje biti posvećen partner u osiguravanju efikasnog sistema u BiH - naglasio je Cordoba.

Direktor Ureda Kafedžić kazao je da današnja posjeta predstavlja kontinuitet podrške međunarodne zajednice.

- Mi smo danas razgovarali o tome koja je uloga OSCE-a, koje su potrebe ovog tima, koji su naši planovi. Misija OSCE-a je dala veliki doprinos razvoju antikorupcijske mreže u BiH ali i u KS. Nadam se da će sva druga ad hoc tijela formirana u drugima kantonima krenuti našim stopama - rekao je Kafedžić.

Najavio je da će KS uskoro prezentirati strategiju borbe protiv korupcije 2018/19. koja će biti još efikasnija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.