NEUM Pred naučno-stručni skup

Čović: Legitimni predstavnici Hrvata relaksirat će odnose među svim etničkim zajednicama u BiH

Fena
14.03.2018 13:30

Smatram kako je u ovom trenutku nužno posložiti prioritete. Duboko vjerujem da bi se institucionalnim rješenjem pitanja izbora legitimnih predstavnika Hrvata u sva tijela vlasti, značajno relaksirali odnosi među svim etničkim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Tada bi, svako iz svoje perspektive, mogao smatrati da je jedan dio procesa završen, i da su stvoreni uvjeti da se, bez pogleda unatrag, u potpunosti posvetimo daljoj izgradnji ekonomskog i svakog drugog napretka naše domovine, evropske BiH – izjavio je za Fenu predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović pred naučno-stručni skup “Rješenje hrvatskoga pitanja za evropsku BiH”, koji se pod njegovim pokroviteljstvom sutra i u petak održava u Neumu.

Čović očekuje da će ovogodišnja konferencija, na tragu one od prošle godine, dati jasne i cjelovite poruke sagledane sa naučnog nivoa, te podržati ključne ideje koje Hrvati kao narod zagovaraju u BiH.

- S druge strane, uvijek će biti onih koji će dati kritički osvrt, što je normalno. Bit će i onih koji neće biti na skupu, a pokušat će tome dati dimenziju koju oni vide. I to je normalno u BiH. Bit će i onih koji će u isto vrijeme organizirati druge događaje s ciljem da se skrene pažnja s ovog projekta, što me ne iznenađuje. Ali će svi takvi pokušaji ostati samo na tome, samo pokušaji – ističe Čović.

Naučno-stručni skup s međunarodnim učršćeć 'Rješenje hrvatskog pitanja za evropsku Bosnu i Hercegovinu' bit će održan 15. i 16. marta u hotelu 'Grand' u Neumu pod visokim pokroviteljstvom Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Organizatori skupa su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti u BiH (HAZUBiH), Rektorski zbor Republike Hrvatske, Univerzitet u Mostaru, Odjel za nauku i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, te Institut za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara.

Prošle godine u istoj organizaciji u Neumu je održana konferencija "Hrvati Bosne i Hercegovine – nosioci evropskih vrijednosti". Pokrovitelj tog skupa također je bio Čović.

NA VRH