SARAJEVO Saopćenje za javnost

SDP: Zajednički nastup ljevice bez garancija za bilo čiju ličnu poziciju

Avaz.ba
14.03.2018 13:31

Na sjednici Predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine razgovarano je o koordiniranom nastupu stranaka građanske orijentacije na predstojećim općim izborima u BiH, saopćeno je iz SDP-a.

Afirmiran je stav SDP-a da sve građanske i stranke lijeve orijentacije trebaju hitno  utvrditi modele zajedničkog nastupa uz međusobno uvažavanje i saradnju, bez ikakvog uvjetovanja i bez garancija za bilo čiju ličnu poziciju.

- Povodom medijskih napisa o ponudama za ujedinjenje lijevih i građanskih stranaka, Predsjedništvo SDP-a je konstatiralo da do danas nikakav prijedlog nije stigao te je pozvalo Demokratsku frontu da dostavi prijedlog s principima ujedinjenja koji se spominje kako bi se organi SDP-a što prije mogli izjasniti o prijedlogu - kaže se u saopćenju.

Na sjednici je prihvaćena informacija i data podrška aktivnostima koje se provode na području Republike Srpske (RS) na finaliziranju saradnje političkih stranaka u okviru Proevropskog bloka. Iskazan je optimizam u pogledu rezultata ovog projekta te čvrsto uvjerenje da Vlada RS neće moći biti formirana bez učešća ovih stranaka.

Predsjedništvo je pozdravilo nedavno usvajanje izmjena Izbornog zakona u Predstavničkom domu Parlamenta BiH u vezi s unapređenjem izbornog procesa i sprečavanjem izbornih krađa. Ako ove izmjene budu potvrđene u Domu naroda, izborni proces u BiH će biti mnogo pošteniji i konačno će zavisiti od volje glasača, a ne brojača, na čemu SDP insistira već duži period, konstatiralo je također Predsjedništvo SDP-a BiH.

Razmatralo je i Nacrt manifesta za bolje društvo 2018.-2028. i dalo zeleno svijetlo za nastavak rada na ovom veoma važnom dokumentu.

Članovi Predsjedništva pozvali su rukovodstva oba doma Parlamenta Federacije BiH da što hitnije zakažu sjednice kako bi konačno bio odblokiran rad institucija FBiH.

Pozvana je vladajuća koalicija da se prioritetno pozabavi normalizacijom rada Parlamenta i Vlade FBiH kao kičme demokratskog poretka, a kojeg su sveli na povremeni organ za potvrđivanje nameta i ukidanja i umanjenja prava građana, penzionera i radnika.

Vladajućoj koaliciji, koju predvodi SDA, očito su prioritet fotelje, pa tako energiju usmjeravaju na međusobne borbe za raspodjelu upravljačkih pozicija u "Elektroprenosu BiH", Razvojnoj banci i Poreznoj upravi FBiH, konstatiralo je Predsjedništvo SDP-a.

Tagovi

SDP BiH
NA VRH