SAZNAJEMO

Finansijska policija upala u Razvojnu banku FBiH

Razvojna banka: Finansijska policija provodi istragu ( F. Fočo)

S.DEGIRMENDŽIĆ

14.3.2018


Finansijska policija Federacije ušla je u Razvojnu banku FBiH i češlja poslovne knjige ove institucije od 2014. godine do danas, saznaje „Dnevni avaz“.  

Kako su istakli naši izvori iz Finansijske policije i Razvojne banke, koji su željeli ostati anonimni, pod lupom istražitelja naći će se sve odluke koje su donosili Uprava Razvojne banke sa Salkom Selmanom na čelu i Nadzorni odbor.

   Kopirali materijale  

Finansijska policija trebala bi istražiti na koji su način u ovoj banci donošene odluke i kako i kome su dodjeljivani milioni maraka, za šta su Vlada FBiH, ali i javnost već duže vrijeme uskraćene.

Glavni krivac za svojevrsnu blokadu u kojoj se našla Razvojna banka, a time i privreda FBiH, jeste Fadil Novalić, federalni premijer, koji već drugu godinu ne saziva Skupštinu ove banke, jer je on ujedno i predsjedavajući njene skupštine. Time je Novalić prekršio Zakon o Razvojnoj banci, jer prošle godine nije sazvao nijednu sjednicu Skupštine, što je bio u obavezi. 

Kako tvrde “Avazovi“ izvori, jučer su u Razvojnoj banci užurbano kopirali materijale koje su tražili istražitelji. Njih posebno zanimaju odluke donošene u proteklom periodu. Naročito one o dodjeli kreditnih sredstava, koje je donosio krnji Kreditni odbor koji je kontrolirao predsjednik Uprave i kadar SDA Salko Selman.



Selman: Kontrolira sve kredite

Naime, punopravno članstvo u Kreditnom odboru, koji je donosio odluke o višemilionskim sredstvima, prema zakonu su imala i tri vršioca dužnosti izvršnog direktora Razvojne banke, ali njima je to bilo onemogućeno.

Aktuelna istraga trebala bi pokazati na koji su način članovi Nadzornog odbora iz SDA eliminirali dvoje v. d. direktora iz drugih stranaka, odnosno umjesto da doprinesu njihovom imenovanju, otpustili su ih, čime su otvoreno pokazali da je u ovom slučaju prevladao lični interes o tome ko će i kako kontrolirati poslovanje banke. 


Pritom im je pomogao Novalić, koji nije htio sazvati Skupštinu koja je trebala donijeti odluku o raspisivanju konkursa za pozicije izvršnih direktora. Istovremeno, saznajemo da je vršiteljica dužnosti izvršne direktorice, koja je kadar SDA, zadržana na poslovima savjetnice u Razvojnoj banci, što će, također, biti predmet istrage.


Novalić: Blokirao Skupštinu Razvojne banke

Nenaplativi krediti 

Finansijska policija trebala bi preispitati i jesu li pojedini članovi Nadzornog odbora koje je imenovala SDA u sukobu interesa. Također, istražitelje zanimaju i plasirani, a navodno nenaplativi krediti, od kojih su neke, kako nezvanično saznajemo, članovi Odbora iz SDA predložili za otpis. Razvojna banka plasirala je navodno oko 30 miliona maraka kredita koje trenutno drži u kategoriji nenaplativih.

Odnos Novalića i SDA prema Razvojnoj banci, osim toj finansijskoj instituciji, najviše štete nanio je privredi FBiH, kojoj bi dobro došla kreditna sredstva, a banka ih već duže od godinu ne plasira u obimu i dinamici koje je imala ranije.

Ni iz Finansijske policije ni iz Razvojne banke FBiH jučer nisu odgovorili na naš pisani upit o istrazi i kontroli.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.