KLIZIŠTA

Mještani Bosanske Kostajnice strahuju od klizišta iz susjedne hrvatske općine

Screenshot

Srna

15.3.2018

Vodostaji rijeka Une i Sane su i dalje u opadanju, potvrđeno je jutros u lokalnom centru za obavještavanje. Kako navodi portparol Općine Bosanska Kostajnica Aleksandar Pašić, najveći problem trenutno predstavljaju tri klizišta.

Mještani su u strahu. Naročito nakon apokaliptičnih scena iz susjedne Hrvatske Kostajnice.

- Klizište u ulici Mihajla Pupina oštetilo je put koji je trenutno neprohodan. U Mrakodolu je klizište zatrpalo put, koji je mehanizacija pročistila, dok je drugo klizište u ovom selu u blizini jednog stambenog objekta - naveo je Pašić.

On je dodao da nadležne službe obilaze klizišta i čeka se stručna procjena koja će odrediti dalje aktivnosti.

Vodostaj rijeke Une tokom noći je opao za 10 centimetara i iznosi 460 centimetara, odnosno još 10 centimetara iznad vodostaja, kod kojeg se proglašavaju redovne mjere zaštite od poplava.

Vodostaj rijeke Sane je 484 centimetra, što je za 16 centimetara niže u odnosu na sinoć. U Centru za obavještavanje kažu da su i dalje, zbog izlijevanja rijeke Sane, za saobraćaj zatvoreni lokalni putevi Blagaj - Vitasovci, Blagaj - Radomirovac i Blagaj - Dvorna.

Zbog odrona je za saobraćaj zatvoren regionalni put Novi Grad - Karan.

Tehnički rukovodilac Komunalnog preduzeća "Komus" Dragan Raljić kaže da je zbog izlijevanja rijeke Sane na put Urije - Šuća, prema gradskoj deponiji, proteklih dana za odvoz smeća korišten alternativni put.

U Novom Gradu su od ponedeljka, 12. marta, na snazi redovne mjere odbrane od poplava.

Na magistralnom putu Bosanska Dubica - Bosanska Kostajnica, između mjesta Špilja i Vrioci, u funkciji je jedna saobraćajna traka i vozila se propuštaju naizmjenično, a saobraćaj je pušten i na putnom pravcu Prijedor - Bišćani pošto se voda povukla s kolovoza, saopćeno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske.

Zbog slijeganja kolovoza na pločastom propustu regionalnog puta Moštanica - Bosanksa Dubica u mjestu Božići, saobraćaj je obustavljen i postavljena je vertikalna signalizacija, kao i na regionalnom putu Karan - Novi Grad, gdje je aktivirano klizište.

Zbog izlijevanja rijeke Sane i dalje su neprohodni putni pravci Blagaj - Radomirovac, Blagaj - Dvorna, Urije - Šuća i Blagaj - Vitasovci.

Prijete odroni

Zbog većeg odrona obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-408 Drvar - Martin-Brod. Za obje dionice u funkciji su alternativni pravci.

Povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, pa se vozači pozivaju na pojačan oprez. Izdvajaju se dionice: Sarajevo - Foča, Bihać - Bosanska Krupa, Konjic - Mostar, Jajce - Banja Luka, Bugojno - Novi Travnik, Rogatica - Višegrad i Turbe - Karanovac.

Na autoputu A-1, dionici Sarajevo zapad - Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban-Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog urušavanja potpornog zida na magistralnom putu M-14.2 Resanovci - Drvar, saobraća se jednom saobraćajnom trakom, naizmjenično.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.