NEUM

Čović: Ne postoji federacija kantona, već federacija konstitutivnih naroda

S konferencije u Neumu

M. Sm.

15.3.2018

U Neumu je svečano otvoren naučno-stručni skup s međunarodnim učešćem pod nazivom "Rješenje hrvatskog pitanja za evropsku Bosnu i Hercegovinu".

U okviru svečanog otvorenja ovog skupa, prisutnima se obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, koji je naveo kako je ove godine stavljena jedna provokativna tema jer, kako je rekao, vjeruje da hrvatsko pitanje ne postoji.

- Postoji ustvari pitanje BiH, države s ravnopravnim konstitutivnim narodima. Dobili smo odluku Ustavnog suda BiH koja jasno i nedvosmisleno govori o tri konstitutivna naroda i njihovoj ustavnoj poziciji. Odluka jasno govori što je to Federacija BiH, ne federacija kantona, već federacija konstitutivnih naroda. Vjerujem da smo na vješt način ponudili rješenje i za hrvatski narod - kazao je, između ostalog, Čović.

Istaknuo je da je stabilnost iznimno potrebna Bosni i Hercegovini i zemljama iz našeg okruženja.

- Uvjeren sam da radimo zajedno u vremenu kada trebamo donositi životne odluke. Siguran sam da je BiH nezaustavljiva na svom putu i, molim vas, da kroz zaključke ove konferencije budemo motivator za sve koji vide drugačiju BiH. Ovo treba biti moderna država, u kojoj hrvatski narod mora biti ravnopravan s ostalima - poručio je on.

Ocijenio je kako ima dovoljno vremena za rješavanje pitanja Izbornog zakona,ali i iznio da za to još nema dovoljno političke volje. 

- I dalje postoji potreba da neko drži instrumente kako legitimno predstavljanje jednog naroda napraviti kroz instrumente utjecaja brojnijeg naroda u određenoj izbornoj jednici - kazao je Čović.

U okviru svečane ceremonije, učesnicima skupa obratili su se i rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Osijeku prof. dr. Vlado Guberac i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti BIH (HAZU) prof. dr. Jakov Pehar. Također, organizatori su Rektorski zbor Republike Hrvatske, Sveučilište u Mostaru, HNS i Institut za društveno-politička istraživanja Mostar.

Skup se održava pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.