OBEĆANJA

Radnici „Hidrogradnje“ mogu računati na dva miliona KM za staž

Foto arhiv: Protestuju mjesecima

M.R.S.

15.3.2018

Bivši radnici sarajevske „Hidrogradnje“ mogu računati na dva miliona KM za uvezivanje staža radnicima koji su stekli uvjete za penzioniranje, obećano je na današnjem sastanku predstavnika ovih radnika i Vlade FBiH.  

Predstavnici radnika razgovarali su s ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem, a prisutan je bio ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić, ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević koji im nije mogao ponuditi konkretnu pomoć, te jedan od savjetnika premijera FBiH Fadila Novalića.

I ovaj sastanak Novalić je izbjegao. On se još nikada, kako kažu radnici, u protekla skoro četiri mjeseca, koliko protestuju pred Vladom, nije s njima susreo i razgovarao, iako to radnici traže.

Bivši uposlenici „Hidrogradnje“ zahtijevaju uvezivanje staža za 272 radnika koja su stekla uvjete za penzioniranje, otpremnine i osam plaća od preko 30 koje im se duguju.

- Na sastanku smo predali spisak radnika, poredanih po prioritetima. Rečeno je da za „Hidrogradnju“ mogu biti osigurana dva miliona KM. To nije dovoljno za sve radnike, ali prvi će ići oni koji najduže čekaju na penzioniranje – rekao nam je danas Jasmin Arifić, jedan od predstavnika bivših radnika. Dodao je da sastanak nastavlja u ponedjeljak.

Ministar Džindić je kazao da radnici mogu računati na sredstva nakon što Vlada FBiH profunkcionira, za šta je odgovoran Novalić.

- Stečajni upravnik „Hidrogradnje“ mogao se i prošle godine prijaviti na javni oglas koji planiramo i ove godine za uvezivanje staža – istaknuo je Džindić. Naglasio je da bi za penzioniranje radnika „Hidrogradnje“ bilo potrebno manje od pet miliona KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.