PROJEKT

Predstavnici FUCZ u SAD uspješno završili obuku za trenere

A. Č.

15.3.2018

Predstavnici Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) učestvovali su u obuci trenera -instruktora u okviru projekta "Napredna regionalna saradnja u nesrećama – NICS", koja je održana od 4. do 9. marta na Institutu za tehnologiju u Bostonu, američka savezna država Masačusets.

Svrha ove obuke bila je osposobljavanje kadrova za obučavanje domaćih timova koji rade na poslovima zaštite i spašavanja, a sve u cilju unapređenja komunikacije i razmjene relevantnih informacija između različitih učesnika sistema zaštite i spašavanja u situacijama prirodnih ili drugih nesreća u BiH i zemljama zapadnog Balkana.

Tehnologija koja se koristi u ovom projektu u velikoj mjeri se oslanja na softversku platformu odgovora na nesreće koja nosi naziv "Komandni sistem za incidente sljedeće generacije" (NICS).

Softverska platforma NICS razvijena je u SAD u partnerstvu s prestižnim američkim univerzitetom "MIT Lincoln Laboratory" (SAD).

Projekat je podržao i NATO program "Nauka za mir i sigurnost" (SPS) i Odjeljenje za unutrašnju sigurnost SAD (DHS).

Nosilac projekta u ime BiH je Sektor za civilnu zaštitu pri Ministarstvu sigurnosti BiH, a pored njihovih predstavnika u obuci su učestvovali i predstavnici FUCZ, Civilne zaštite RS i Odjela za javnu sigurnost Distrikta Brčko.

Na obuci je prezentiran rad sistema koji se upotrebljava u Kaliforniji, kao i sam rad i obuka na NICS sistemu s osvrtom na načine i metode prenošenja znanja i iskustava.

Organizirane su i posjete Institutu za tehnologiju Masačusets, Odjeljenju za vatrogastvo i obuku vatrogasaca, kao i Linkoln laboratoriji.

Po završetku obuke učesnicima su dodijeljene diplome o završenom kursu za trenera – instruktora za rad na softverskoj aplikaciji NICS.

U ime FUCZ obuku su završila dva uposlenika u Operativnom centru FUCZ, i to Damir Garibović i Nedžad Bajraktarević, koji već rade na softverskoj aplikaciji NICS.

FUCZ aktivno koristi ovu aplikaciju od maja 2017. godine, a prvi slučaj korištenja bio je prilikom potrage za nestalom osobom na području Distrikta Brčko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.