UPOZORENJE

Nakon topljenja snijega i poplava, u Cazinu se aktivirala klizišta

Piše: S. J.

16.3.2018

Nakon topljenja velikih količina snijega, počela su se javljati i klizišta kao posljedica ekstremnih vremenskih uvjeta u proteklom periodu.

Do sada su zabilježena tri nova koja ugrožavaju stambene objekte, a reaktivirano je i jedno staro klizište.

- Imamo tri prijave novih klizišta i reaktiviranje jednog starog klizišta. Na jednom od tih klizišta imamo ugrožena dva stambena objekta, a ukućanima smo preporučili da pronađu alternativno rješenje za smještaj, dok se ne riješi ovaj problem – kazao je Mujić.

Nova klizišta koja su se pojavila su u naseljima Klisa Strane, Krivaja i Majetići. Iz Civilne zaštite Cazin napominju da je moguće da će biti još novih klizišta, zbog čega su pozvali građane na oprez, te napomenuli, da su mjere prevencije najbolja zaštita.

- Trudimo se da na građane apeliramo, jer moraju biti svjesni, da su oni ti koji su vlasnici imovine, materijalnih dobara, stambenih i pratećih objekata i da su oni odgovorni za provođenje preventivnih i ostalih mjera zaštite vlastite imovine – pojasnio je Mujić.

Pojedini dijelovi Cazina odlikuju se po izuzetno trusnom terenu, koje pogoduje nastanku klizišta. Uništavanje vegetacije i nepravilno reguliranje odvodnih voda, dodatno doprinosi klizanju terena, što je čest slučaj i na ovim prostorima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.