BIH

United Media demantirala Svetlanu Cenić: Navodi netačni i tendenciozni!

Saopćenje United Group

16.3.2018

Nakon medijskog istupanja v. d. člana Nadzornog odbora "BH Telecoma" Svetlane Cenić u emisiji "Acta" na TV Alfa, reagirala je United Groupa, ocjenjujući navode Svetlane Cenić "tendencioznim i netačnim".

Saopćenje United Groupa prenosimo u cijelosti.

'Navodi koji je iznijela gospođa Svetlana Cenić, u vezi s društvom "Telemach" d.o.o Sarajevo i United Media S.à.r.l., koji posluju u sastavu United Groupa, su tendenciozni i netačni. Radi se o sljedećim navodima:

- Da je "BH Telecom" diskriminiran u odnosu na ostale operatere u pogledu pribavljanja Sport Klub kanala; 

"BH Telecom" nije stavljen u neravnopravan položaj u odnosu na ostale operatere, jer mu je ponuda za Sport Klub dostavljena pod istim uvjetima kao i svim ostalim. Uvjeti ponude "BH Telecomu" su bili identični kao i druga dva najveća operatera u Bosni i Hercegovini (Telekom Srpske a. d. Banja Luka i HT d. d. Mostar), koji su ih prihvatili. Također, Sport Klub kanale pod istim uvjetima ima i "Telemach" d. o. o Sarajevo. Komercijalni uvjeti ponude mogu biti prihvatljivi ili neprihvatljivi za "BH Telecom", ali nije prihvatljivo lažno predstavljati razloge zbog kojih "BH Telecom" u svojoj ponudi ne nudi Sport Klub kanale.

- Nije tačno da je Konkurencijsko vijeće BiH donijelo bilo kakvu odluku, kojom je odredilo ili fiksiralo iznos naknade za distribuciju kanala Sport Klub, prema bilo kojem operateru na BiH tržištu;

Konkurencijsko vijeće BiH nije naložilo bilo kakve mjere u vezi sa cijenama ovih kanala – posebno ih nije fiksiralo. Dakle, ponovo se radi o dezinformaciji. Cijene usluga se formiraju slobodno, u skladu s potrebama tržišta, što ne sumnjamo da je gospođi Cenić poznato.

- Nisu tačni navodi da "Telemach" d. o. o Sarajevo koristi stubove "Elektroprivrede" d. d. bez plaćanja naknade;

Netačnost navedene tvrdnje je lako provjerljiva s obzirom na to da je potpisivanje ugovora između "Telemacha" i "Elektroprivrede BiH" i "Elektroprivrede HZHB" bilo i medijski popraćeno i potvrđeno od ugovornih strana.

- Navodi da su određeni ugovori antidatirani, da društva koja posluju u grupaciji United Group trebaju biti predmet istražnih organa, aludirajući da vrše kriminalne radnje, predstavljaju klevetničke izjave, tendenciozne su i usmjerene na dezinformisanje javnosti;

United Group smatra da "BH Telecom" kao jedan od tri najveća operatera u Bosni i Hercegovini, koji je u vlasništvu Federacije BiH ne može dopustiti osobama koje ih predstavljaju da iznose netačne navode, pri čemu su takvi navodi lako provjerljivi jer se time dovodi u pitanje opredjeljenje Bosne i Hercegovina da bude tržišna ekonomija koja je opredijeljena za pridruživanje EU.

Imajući u vidu navedeno, molimo za potvrdu da li navodi gospođe Cenić predstavljaju stavove Nadzornog odgovora "BH Telecoma", odnosno njegovog većinskog vlasnika.

United Media S.à.r.l. posluje u sastavu United Groupa, pod kontrolom jednog od vodećih međunarodnih investicijskih fondova KKR, sa sjedištem u Njujorku, čiji je ko-investitor u projektu United Group - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Naše društvo i njegovi vlasnici u svim zemljama u kojima posluju privrženi su poštovanju institucija i propisa, odnosno interesu korisnika naših usluga i stalnom unapređivanju našeg poslovanja'', navedeno je u saopćenju United Groupa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.