SARAJEVO Sastanak uoči Samita u Londonu

Zajednička izjava šest ministara zapadnog Balkana: Posvećenost jačoj saradnji i evropskoj perspektivi

E. Ma. - E. H.

Foto: A. Kuburović/Avaz.ba


Šest ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana, u sklopu priprema za predstojeći Samit u Londonu, susreli su se danas u Sarajevu.

Prisustvovali su ministri vanjskih poslova, zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova Bugarske Ekatarina Zaharijeva, glavni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson (Christian Danielsson), državni ministar za Evropu i Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije Alan Dankan (Duncan), zamjenica izvršnog direktora za Evropu i Srednju Aziju i direktorica za Zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Ajhorst (Eichhorst) i generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

U zajedničkoj izjavi još jednom su potvrdili posvećenost jačoj saradnji i evropskoj perspektivi.

- Uvjereni smo da sastanci u ovom formatu, kao što je dogovoreno tokom našeg sastanka u Skoplju 9. februara 2017. godine, mogu ojačati saradnju i uzajamno razumijevanje, unaprijediti naše saradnje i omogućiti da region "govori jednim glasom" u oblastima od zajedničkog interesa, posebno ka EU - navodi se u zajedničkoj izjavi.

Kako se navodi, ostaju posvećeni regionalnoj saradnji, posebno u pravnom okviru CEFTE i Berlinskog procesa, unapređenju političkog dijaloga te provođenju mjera koje su navedene u višegodišnjem Akcionom planu za regionalni ekonomski prostor (REA) na zapadnom Balkanu kako bi region bio atraktivniji i konkurentniji.

Naglasili su značaj Agende za povezivanje, posebno u sektoru saobraćaja i energetike, i u tom smislu pozdravljaju provođenje Sporazuma o transportnoj zajednici kao i predstojeće aktivnosti u vezi s realizacijom projekata Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Također, navedeno je da ostaju posvećeni jačanju sigurnosti u regionu te pozdravljaju predstojeći samit EU-zapadni Balkan, koji će biti održan u Sofiji u maju ove godine.

NA VRH

Podijeli članak na