OPASNOST

Nakon poplava, novi problemi zbog pokretanja tla: Klizišta prijete desetinama kuća

U selu Mrakodol u Bosanskoj Kostajnici klizište odnijelo cestu ( D. Stojnić)

E. D. A.

17.3.2018

Klizišta koja su se proteklih dana pokrenula u više bh. gradova, još su aktivna i ugrožavaju desetine domaćinstava. Nakon što su se rijeke povukle u korita, Krajišnici saniraju štete od poplava, ali u isto vrijeme i strahuju od aktiviranja novih klizišta.  

Poplavljen put

Ona aktivna i dalje predstavljaju prijetnju mještanima, a zbog pokretanja tla, uništeno je i nekoliko lokalnih puteva. Tako je u Bosanskoj Kostajnici, u selu Mrakodol, zbog kretanja tla doslovno odnesena cesta, a ugrožena je i jedna kuća, a ni ono u ulici Muhajla Pupina, zbog kojeg je, također, u opasnosti jedno domaćinstvo, još nije sanirano.

Na području prijedorske općine klizišta su aktivna u selu Jelovac i na Bukovoj kosi, prema Bosanskoj Dubici, u kojoj je, također, zabilježeno nekoliko kretanja tla.

U Cazinu se voda povukla u korita Mutnice i Korane, dok rijeka Horljava i dalje plavi put prema naselju Vilenjača. Prema riječima Saida Mujića, šefa Civilne zaštite Cazin, jedna prirodna nesreća za sobom donosi drugu pa tako građanima, nakon obilnih snježnih padavina, a potom i poplava, sada prijete klizišta.

- Proteklih dana prijavljena su nam tri nova kretanja tla, u naseljima Majetići, Krivaja i Klisa-Strane, te reaktiviranje jednog starog. Jedno je ugrozilo dvije kuće, a mi smo stanarima preporučili da pronađu alternativni smještaj dok se ne uradi sanacija - rekao je Mujić.

Iz Civilne zaštite napominju da je moguće da će biti novih klizišta pa pozivaju građane na oprez.

Stalne dežure

U Tuzlanskom kantonu zbog kretanja tla mira nemaju mještani u Srebreniku i Teočaku. Reaktivirano je klizište na putu Donja Orahovica - Srebrenik, u naselju Gornja Orahovica. Ugrozilo je tri kuće i jedan pomoćni objekt, a vlasnici danonoćno dežuraju i preduzimaju sve radi zaustavljanja daljnjeg širenja klizišta.

Na području Jasikovca u Teočaku proglašeno je stanje prirodne nesreće, kazao je pomoćnik načelnika općine Teočak Amir Šabačkić. Aktiviralo se veliko klizište, koje ugrožava dvadesetak kuća i pomoćnih objekata.

Pomjeranja tla zabilježena i u Srebreniku

Pripravnost zbog novih padavina 

Zbog najavljenih obilnih padavina, na svim pritokama Neretve, a posebno na njenom glavnom toku, očekuje se značajnije povećanje vodostaja. Najznačajniji porast očekuje se na rijekama Lištica, Buna, Trebižat i Bregava. Vrh vodnog vala očekuje se sa 17. na 18. mart, navodi se u upozorenju Odsjeka za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Iz Operativnog centra Civilne zaštite Mostar upozorili su stanovništvo u blizini korita rijeka, posebno Neretve i Bune, da obrati pažnju na eventualni porast vodostaja u naredna dva dana te da poduzme mjere zaštite od mogućih poplava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.