ZRAČNI PROSTOR

Veći broj preleta lani je BiH donio 11 miliona KM više prihoda, daljnji rast prihoda se tek očekuje

Aviokompanije sada imaju mogućnost birati kuda će unutar ovog zajedničkog prostora letjeti iz centralne i zapadne Evrope ka jugoistočnoj Evropi i Bliskom istoku

M. Rener-Smajović

18.3.2018

Prihodi od preleta preko bh. neba ove godine bit će veći nego prošle zahvaljujući uspostavljenoj slobodnoj ruti zračnog prostora BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore u 2017. godini i njenom proširenju na postojeću austrijsko-slovensku od 1. februara ove godine, kazao je ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko.

Jusko: Direktno učešće

Izbor aviokompanija


Radi se o značajnom projektu i pozitivnoj priči za koju je zaslužno upravo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH s ministrom Juskom na čelu. A da je to tako, dovoljno govori činjenica da je Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH (BHANSA) prošle godine u Madridu dobila i prestižnu evropsku nagradu za ovaj projekt, koji je realiziran zajedno s partnerskim agencijama iz Hrvatske i Srbije.

Upravo je taj projekt jedno od ključnih dostignuća ka krajnjem cilju koji ima Evropa, a to je jedinstveno evropsko nebo.

Grafički prikaz slobodne rute

Suština je u tome da aviokompanije sada imaju mogućnost birati kuda će unutar ovog zajedničkog prostora letjeti iz centralne i zapadne Evrope ka jugoistočnoj Evropi i Bliskom istoku.

S obzirom na povoljan geografski položaj Bosne i Hercegovine, očekuje se i sve veći broj preleta bh. nebom. To će, pak, aviokompanijama omogućiti da skrate dužinu ruta, trajanje leta, smanje potrošnju goriva, a što je značajno i za smanjenje zagađenja.

Rečica: Ogromna korist

Povećanje za 26,6 posto

Koliko to finansijski znači za BiH, dovoljno govori podatak da je uspostavljanje zone slobodnog planiranja letenja, koja obuhvata zračne prostore BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, prošle godine donijelo više preleta preko bh. neba i time čak blizu 11 miliona KM više prihoda po ovom osnovu.

Ove podatke dao nam je Nudžeim Rečica, zamjenik direktora BHANSA-e.

- Prihod u 2017. godini u odnosu na 2016. veći je za 26,6 posto ili nešto više od 11 miliona KM, najviše zbog većeg broja preleta. Dodatno, nekoliko stotina hiljada maraka je više prihoda s aerodroma. Očekuje se daljnje povećanje u ovoj godini. Računamo, također, i da će rasti promet preko bh. neba - istakao je Rečica, dodajući da se još prikupljaju podaci o prihodima otkako je slobodna ruta proširena na onu koju su imale Austrija i Slovenija.

Slijedi potpuno preuzimanje kontrole neba

Govoreći o slobodnoj ruti letenja i daljnjim aktivnostima, ministar Jusko podsjeća da je na samom početku svog mandata postavio pitanje zašto ne kontroliramo naše nebo.

- Zbog toga gubimo 50.000 eura na dnevnoj bazi. Pokrenuo sam sve aktivnosti da to dođe na Vijeće ministara BiH, što se i desilo. I 69 kontrolora leta je otišlo na edukaciju. To je bila prva etapa. Druga etapa su bile slobodne rute letenja. Treća etapa nas očekuje u drugoj polovini iduće godine, kada ćemo u potpunosti preuzeti kontrolu nad svojim nebom - najavljuje ministar Jusko.

Kontrolori su na obuku otišli u Češku, a Juskov zahtjev bio je da praksu rade na najboljim aerodromima u Evropi, tako da će, kada se vrate s dvogodišnje obuke, imati bogata iskustva.

- Dakle, kada u potpunosti preuzmemo kontrolu nad svojim nebom, imat ćemo najmanje 50.000 eura dnevno više prihoda za BiH - kazao je Jusko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.