ALARMANTNO

Vodostaji rijeka u porastu, najkritičnije Una i Sava: Prijete poplave!

E. D. A.

18.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Foto: B. Grgić/A. Sadiković/M. Smajkić


Nivo vode u bh. rijekama zbog kiše je rastao tokom jučerašnjeg dana i očekuje se da će rasti i danas, a maksimum se očekuje večeras, tako da od potencijalne opasnosti građani mogu tek sutra odahnuti, kazali su iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).  

Svi u pripravnosti

Ističu da su najkritičnije rijeka Una, čiji je nivo u Bosanskoj Krupi rastao za dva centimetra za sat, te Sava, prvenstveno od Slavonskog Broda do Orašja, jer tu u Savu se ulijeva rijeka Bosna.

Ipak, ne očekuju izlijevanje, a iz službi civilnih zaštita iz cijele BiH uvjeravaju da su poduzete preventivne mjere i da su svi u pripravnosti.

Vodostaj Save u Bosanskoj Gradišci jučer je prešao kotu vanredne odbrane od poplava. Potopljena je i meteorološka stanica, koja se nalazi u neposrednoj blizini Save.

Slobodan Knežević, šef Civilne zaštite u Bosanskoj Gradišci, kaže da se očekuje još jedan val koji se kreće od Jasenovca te da su stalno na terenu.

- Imamo dovoljno čamaca za evakuaciju te vreća pijeska za zečije nasipe. Posebnu pažnju posvećujemo predjelu Orubice, gdje u nebranjenom dijelu živi desetak domaćinstava - dodao je Knežević.

Istovremeno, strahuje se i na lijevoj obali Save, u Hrvatskoj.

Velike količine kiše zadale su probleme građanima u Bosanskoj Gradišci jer su uzrokovale porast podzemnih voda koje prodiru u podrume. U brojnim naseljima voda se razlijeva do kuća. Zabrinjava i to da bi brzo moglo doći i do prekida saobraćaja u Gašnici. Nagli porast vodostaja Save primorao je vlasnike čamaca i brodića da ih ponovo vežu, i to za grane.

Problemi građana

U Livanjskom kantonu za sada je jedina opasnost potpuno urušavanje već prilično urušenih starih mostova na rijekama Žabljaku i Sturbi koji nisu u upotrebi, ali su građevinska atrakcija i kulturna zaostavština.

Iz Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona kazali su da porast vodostaja rijeka ne prijeti ugrožavanju stanovništva i materijalnih dobara, dok su iz Općine Kakanj apelirali na građane da obrate pažnju na klizišta.

Vjetar uništio krov stadiona  

Stadion GOŠK-a: Stradala krovna konstrukcija ( Bljesak)

U većem dijelu Hercegovine jučerašnji dan obilježili su kiša i jak vjetar. Tako se pogotovo na udaru vjetra našlo čapljinsko naselje Gabela. U tom naselju je, usljed snažnih nanosa vjetra, u potpunosti stradala krovna konstrukcija koja je pokrivala tribine stadiona GOŠK-a. Nasreću, ozlijeđenih osoba nije bilo.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.