RADIONICA

Realizirane radionice u sklopu projekta „Divided past – Joint future“ u Tuzli

Avaz.ba

18.3.2018

U sklopu projekta „Podijeljena prošlost – Zajednička budućnost“, kojeg realizira 19 organizacija u šest država zapadnog Balkana i Turskoj, tokom marta i aprila u Bosni i Hercegovini provodi se Nacionalna kampanja pod nazivom „Prihvatanje oštećenosti“.

Kampanja se realizira u nekoliko koraka. Prvi korak kampanje okupio je 25 mladih iz Tuzle, kroz edukativne i terenske aktivnosti na temu procesa pomirenja i omladinskog aktivizma u sferi mira u Bosni i Hercegovini.

Po završetku dvodnevnih radionica, uslijedile su terenske aktivnosti koje su se ogledale u realizaciji „Flash moba“ na ulicama grada Tuzle, postavljanjem transparenata na Korzu i Plavom mostu, te, zajedno s Gradskom upravom Tuzle – Odjeljenjem za komunalne djelatnosti, zasadili drvo crvenog javora u Gradskom parku, nedaleko od Pravoslavne crkve. Isto tako, postavili smo/zasadili i vremensku kapsulu sa mirovnim porukama mladih.

Tokom uličnih performansa, u kojima je učestvovala većina učesnika radionica, na Korzu kod sata je bio postavljen štand na kojem su se građani mogli upoznati i uzeti kvalitativno istraživanje: „Proces pomirenja na zapadnom Balkanu i Turskoj“. Istraživanje je dostupno na ovom linku.

Projekt „Podijeljena prošlost – Zajednička budućnost“ finansijski je podržala Evropska unija.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.