SAOBRAĆAJ

Izlila se Sava, zaustavljen saobraćaj na putu Bosanska Gradiška – Bosanska Dubica

Srna

19.3.2018

Saobraćaj je potpuno obustavljen za putnička vozila u dužini od 300 metara zbog izlivanja rijeke Save u mjestu Gašnica, na magistralnom putu Gradiška - Kozarska Dubica, dok ovom dionicom usporeno mogu saobraćati teretna vozila i autobusi, saopćio je Auto-moto savez Republike Srpske.

Na dionici magistralnog puta Prijedor - Novi Grad, u mjestu Dragotinja, oštećena je lijeva saobraćajna traka iz pravca Prijedora.

Saobraćaj se odvija naizmjeničnim propuštanjem vozila, jednom trakom, na dionici regionalnog puta Lopare (Mačkovac) - Čelić, zbog pojave klizišta u rejonu Čelića.

Saobraćaj je, zbog aktiviranog klizišta, potpuno obustavljen na regionalnom putu Karan - Novi Grad, u mjestu Rakovac.

Zbog izlivanja Sane obustavljen je saobraćaj na putnim pravcima Blagaj - Japra - Volar u mjestu Vitasovci i Blagaj - Radomirovac, te Urije - Šuća, u Ulici Meše Selimovića, i Tukovi - Volar.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom, naizmjenično, saobraća se na magistralnom putu Mrkonjić Grad - Ključ u mjestu Dragoraj, dok se usporeno saobraća na magistralnom putu Banja Luka - Jajce, lokalitet Srpskih toplica.

Naizmjenično jednom trakom se, zbog aktiviranih klizišta, saobraća i na regionalnim putevima Karanovac - Kneževo, u mjestu Ljubačevo, dionica Ukrina - Gornja Vijaka, i Bratunac - Drinjača.

Na većini ostalih puteva u Republici Srpskoj saobraćaj se odvija po mokrim i klizavim kolovozima, bez zastoja.

Snijega na kolovozu mjestimično ima u višim predjelima na zapadu, na području Kneževa i Mrkonjić Grada.

Vidljivost je, zbog magle, smanjena na području Kneževa, Mrkonjić Grada, Foče i preko prijevoja Han Pogled (Vlasenica - Han Pijesak).

Odroni zemlje ili kamenja na kolovoz učestali su na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, posebno na putevima Karanovac - Kneževo - Ugar, Karanovac - Crna Rijeka - Mrkonjić Grad, Sarajevo - Foča, Foča - Šćepan Polje, Foča - Gacko, Zvornik - Konjević Polje, Karakaj - Caparde, Višegrad - Ustiprača - Rogatica i Višegrad - Brodar - Rudo.

Na dionici magistralnog puta Klašnice - Prnjavor, u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta s autoputom u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje autoputa, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu zaobilaznicu u neposrednoj blizini.

Zbog sanacije, saobraćaj je potpuno obustavljen za sve kategorije vozila na dionici magistralnog puta Bijeljina - Glavičice (ulice 27. marta i Srpske vojske u Bijeljini). Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se isključivo obilaznicom.

U toku su radovi na dionici magistralnog puta Lončari - Brčko jedan i Brčko dva - Donja Bukovica, zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put s desne strane iz prvca Brčkog. 

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini - Šćepan Polje zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

U Federaciji BiH se zbog snijega koji je padao tokom noći usporeno saobraća na putnim pravcima Livno - Bosansko Grahovo, Livno - Šujica - Kupres, Tomislavgrad - Šujica i Glamoč - Mlinište, gdje snijega na kolovozu ima do dva centimetra.

Magla smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama u kotlinama i u višim predjelima.

Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, posebno na putevima Bihać - Bosanska Krupa, Konjic - Mostar, Jajce - Banja Luka, Bugojno - Novi Travnik i Turbe - Karanovac.

Zbog većeg odrona obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Drvar - Martin Brod, a u funkciji su alternativni pravci.

Na autoputu A-1, dionici Sarajevo zapad-Lepenica, zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, saobraćaj je u tunelu Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Zbog urušavanja potpornog zida na magistralnom putu Resanovci - Drvar saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Zbog rekonstrukcije rasvjete u tunelu Jajce dva, od 7.30 do 17.00 sati saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.