SKUPŠTINA KS

Kozadra: Konakoviću, podnesi ostavku

A. Kuburović

Piše: F. Sa – A. T. - R. Be.

19.3.2018

13.40 Rasim Lakota, zastupnik SBB-a saglasan je s premijerom Konakovićem da je sadašnja Vlada bolja od prethodne. 

- Ponosan sam na Antikorupcijski tim koji ispravlja anomalije u društvu. Drago mi je da su svi prijedlozi koji su dolazili od ministara SBB-a prolazili jednoglasno. Vrlo sam ponosan na ministre SBB-a i sve predstavnike Saveza za bolju budućnost - rekao je Lakota. 

Kada je u pitanju rad Vlade i premijera Konakovića obratio se i zastupnik SDA Amar Dovadžija, koji je kazao da u Vladi koju je sat i po hvalio premijer sjede zastpunici SDA. Posebno se osvrnuo na slučaj smjene komesara Ćosića naglasivši da Konaković ima dvije zamjerke u svom izlaganju i to na imenovanje komesara Halilovića i ZOI '84.

Zastupnik Kozadra poručio je Konakoviću da podnese ostavku koju bi i sam podnio da je na njegovom mjestu, jer projekti se moraju nastaviti realizirati. 

13.20 Šef Kluba SBB-a u Skupštini KS Dževad Rađo, tokom rasprave o izglasavanju nepovjerenja Vladi, kazao je da će principijelno podržati smjenu Vlade. 

- SBB je ušao u Vlast da bi stabilizirali stanje na državnom, federalnom i kantonalnom nivou, što je i urađeno. Zastupnici SBB-a tražili su da smjena Konakovića ide u redovnu proceduru, čime su zaštitili identitet Skupštine i Vlade. Ova Vlada je bila bolja od drugih, ali imamo projekte koji su stariji više od 40 godina i očekivali smo da će se realizirati, ali nisu. Imamo probleme oko infrastrukture, zagušenje grada. Imamo i izvještaje o Zavodu za izgradnju, koji su dvaput pali i to je obaveza Vlade na čelu s premijerom - rekao je Rađo. 

Posebno je naglasio da su firme u kojima rukovodi kadar SBB-a napokon izašle na zelenu granu, poput Parka, Toplana, Opće bolnice, Kantonalne ustanove za zaštićena prirodna područja... 

Sve je to i sam pohvalio premijer Konaković, koji je priznao da je s ministrima SBB-a imao korektnu saradnju. 

13.00 Zastupnica SBB-a Selma Filipović kazala je da je premijera Konakovića podsjećala na probleme visokog obrazovanja. 

- Radi se o plaćama koje se nisu povećale od 2007. godine. Kroz donošenje zakona, sve zahtjeve studenata ste uvažili. Sve ste radili s jednim ciljem - ispunili ste želju što se tiče povećanja ličnog dohotka iz sektora osnovnog obrazovanja, zdravstva i policije. Pitam se šta je s uposlenicima u oblasti visokog obrazovanja. Čak ste postupili ucjenjivački i rekli da će povećanje plaća biti nakon prelaska na trezor. Nije samo oštećeno visoko obrazovanje, oštećena su i druga preduzeća, kao i ZOI '84. Pitala sam vas šta je s hotelom "Maršal" koji prazan stoji. To su propusti koje vam ne možemo oprostiti. Mi kao zastupnici sugerirali smo vam šta se može popraviti, ali bilo je dosta propusta s vaše strane - rekla je Selma Filipović. 

Zastupnik Mirsad Pinđo kazao je da prije dvije godine nisu željeli učestvovati u imenovanju Vlade. 

- Sve što je bilo dobro javno smo pohvalili i podržali, a ono što nije bili dobro glasno smo kritizirali. Nikad nismo podržavali izvještaje. U ovoj Vladi ima i dobrih ministara, onih manje dobrih i onih loših. Prema našem mišljenju, premijer je pripadao onom boljem dijelu Vlade, mada je njegov problem što je često popuštao interesnim grupama i sklapao truhle kompromise. Mi danas ovdje imamo smjenu Vlade radi premijera. Trebali bi da ostanu svi ministri, a da samo premijera smijenimo. Bilo je i lobiranja. Jesu li zadovoljeni interesi u parlamentarnoj većini - i to će biti zanimljivo da se pokaže na glasanju. Mi nećemo učestvovati u priči, ne pomažući ni jednima ni drugima, bit ćemo suzdržani - rekao je Pinđo.

Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica SDP-a, kazala je da su stalno ukazivali na izrazit populizam i poremećene vrijednosti. 

- Ova Vlada se razišla oko finansijskih interesa, a ne zbog građana. Izgubili smo jedan mandat u bespoštednoj političkoj borbi hobotnica za finansijski interes. Vrijednosti na kojima se ruši Vlada su puno više utkane u društvo. Danas prisustvujemo proceduri da se instaliraju novi ljudi koji će nastaviti raditi na lošim procesima, što pokazuje da smo mi duboko bolesno društvo. Međustranački obračuni i frakcije nisu ono što nam treba - rekla je Srna-Bajramović, istaknuvši da će biti suzdržani jer se radi o borbi za resurse, te da ovdje vlada cirkus zbog kojeg građani plaćaju najveću cijenu.

12.32 Zastupnik SBB-a Zvonko Marić također je učestvovao u raspravi o izglasavanju nepovjerenja Vladi KS. Posebno se osvrnuo na govor premijera Konakovića u dijelu u kojem je premijer govorio o ZOI' 84. Konaković je tražio smjenu samo Skupštine ovog preduzeća, a ne i preduzeća čiji je izvještaj o radu pao na istoj sjednici.

- Vi niste imali problema sa zastupnicima SBB-a. Imali ste podršku Skupštine i mogli ste da govorite, i u svakom slučaju ste dobili od nas podršku za svaki kvalitetan prijedlog. Ali, sudeći po raspoloženju, više je nemate - rekao je Marić.

Zastupnica Bibija Kerla oštro je nastupila tokom svog izlaganja, istaknuvši da je Vlada radila dosta dobro, ali da ima i zamjerki.

- Nemam razloga da ne podržim smjenu Vlade. Vrlo lako smo se odrekli dijela Vlade Demokratske fronte, tako da ne vidim razlog zbog kojeg ne bih glasala o nepovjerenju. Imali smo problema u zdravstvu, uništili smo ga. Također smo imali i problema u obrazovanju, sveli smo ga na najniže grane. GRAS je rupa bez dna. Midhat Hubijar, direktor ZOI' 84, maltretira radnike, i mi smo na to više puta ukazivali. Premijeru, skidam ti kapu, ali dirnuo si u najpošteniju osobu. Biba nikad nije bila na strani kriminala, niti će biti - rekla je, između ostalog, Kerla.

12.25 Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović rekao je da je najveća zamjerka premijeru što je svojom šarmantnošću štitio rad pojedinih ministara SDA i nije se ponašao odgovorno prema građanima. 

- Ovdje se ne radi o smjeni Vlade zbog njenih rezultata, jer da je to u pitanju već davno bi bila smijenjena. Ovdje je riječ o unutarstranačkom obračunu u kojem mi nećemo učestvovati. Ne mijenja SDA premijera zbog rada, već iz razloga što je počeo pričati kako SDA funkcionira posljednjih 20 godina - rekao je Kojović. 

Šef Kluba SDP-a Slaviša Šućur kazao je da rad Vlade nisu pratile reforme koje bi trebale da riješe mnoge probleme.

- Pogrešan je put i način na koji je premijer pokušao riješiti niz problema. Sve je to bilo kratkog daha. Što se tiče pozitivnih finansijskih trendova, treba biti pošten i ne treba to pripisivati ni sebi ni nama. Prihodi su u dobrom dijelu rasli i u tome je sreća premijera i ove Vlade. Nemamo namjeru uzeti učešća u glasanju. Ne podržavamo ovu Vladu, ali ni razloge zbog kojih se želi smijeniti - rekao je Šućur. 

12.10 Zastupnik Elvedin Okerić se prvi javio za riječ i komentirao rad Vlade, koji je premijer Konaković iznio.  

- Ova Vlada je pokazala da želi podići narušeni sistem. Posebno treba istaknuti ambijent rada Skupštine, uvažavajući prijedloge i amandmane opozicije, što je dovelo do usvajanja bitnih zakona. Ovo je najbolja Vlada ikada. Zamolio bih sve zastupnike da sagledaju rad Vlade prije glasanja, jer ovaj Kanton nije nikad imao boljeg premijera niti Vladu - rekao je Okerić. 

11.55 Okončan je rezime kantonalnog premijera, a predsjedavajuća Skupštine KS Ana Babić otvorila je raspravu o glasanju o povjerenju Vladi KS.

11.50 Poseban rezime premijer KS Elmedin Konaković izložio je o radu Ministarstva unutrašnjih poslova KS (MUP). Istaknuo je da je MUP dobio nova vozila, opremu, a planirana je i nabavka oružja. 

- Prijem 120 policijskih službenika nikad nije bio korektniji i čišći. Niko se ne može požaliti da je bilo utjecaja na izbor kandidata - rekao je Konaković.

Komentirao je i rad bivšeg komesara Vahida Ćosića, koji je ocijenio veoma lošim, a posebno je naglasio rad trenutnog komesara Mevludina Halilovića koji nije podložan političkom utjecaju i odlučan je u svom radu. 

- Pljačke su sada drastično smanjene, jer policija konstantno radi i na terenu je - kazao je Konaković.

Dodao je i da je nastavljena gradnja stanova za šehidske porodice. 

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS Elvir Kazazović donosio je hrabro odluke, kazao je Konaković, naglasivši da su u ovoj oblasti zatekli svašta.

- Donijeli smo sve zakone. Upisna politika je promijenjena. Sva djeca će naučiti skijati i plivati. Stipendiramo zanate zahvaljujući kojima će djeca nakon završetka školovanja dobiti posao - istaknuo je Konaković.

Između ostalog, naveo je da su sredili i oblast zdravstva, kao i poslovanje Zavoda zdravstvenog osiguranja. 

- Nijedan pacijent ne trpi. Uštedjeli smo milion maraka na esencijalnoj listi. Uvećan je budžet kada je riječ o zdravstvu, i taj novac uložen je u kapitalne projekte, obnavljanje opreme - rekao je Konaković.

Ističe da je najponosniji na opredijeljenost ove Vlade u borbi protiv korupcije i formiranju tima. 

11.20 Premijer KS Elmedin Konaković je tokom izlaganja u Skupštini o radu Vlade i resornih ministarstava posebno pohvalio rad Sarajevogasa i Toplana, koje prvi put pozitivno posluju, vraćaju dugove, a u isto vrijeme šire mrežu. 

- Najveću pobjedu smo napravili u reformi turizma. Dramu smo preživjeli kako bi sve vratili u sistem. Sva javna preduzeća bilježila su rast prihoda, a Vlada im je smanjivala dohotke. Sada ima 600 manje zaposlenih. A najveći uspjeh Ministarstva kulture i sporta jeste što je u vrijeme mandata ministra Mirvada Kurića dobilo najveće investicije u oblasti sporta. Također, osnovan je Fond za kinematografiju. U vrijeme mandata ministra pravde i uprave Marija Nenadića pokrenute su ustavne promjene. Ja vas pozivam da se to i provede. Iz Poreske uprave dobili smo podatke da su plaće pojedinih direktora bile 10.000 KM. Dekani su primali plaće do 6.000 KM. Direktori Fondova imali su plaće čak 7.500 KM. Napravili smo historijski pomak što smo uspjeli držati kontrolu primanja, s tim da i danas jedan dekan ima plaću 120.000 KM godišnje - rekao je Konaković. 

Ističe da imaju 20 posto više registriranih preduzeća i novih zapošljavanja u privredi. 

Tokom izlaganja, Konaković je upozorio novogradskog zastupnika Safeta Mešanovića da ne dobacuje, te je nastavio pričati o problemima koje je zatekao kada je došao na funkciju.

- Dali smo podršku mladim ljudima prilikom kupovine stana. Velike probleme smo zatekli i kada je riječ o deponiji. Sada je to sanirano. Zatekli smo projekte u saobraćaju koji su stali, kao što je Južna longitudinala - kazao je Konaković. 

Kada je riječ o GRAS-u, Konaković je kazao da ga nisu uspjeli ugasiti i formirati novu firmu.

- Od svega što postoji u KS, GRAS je najskuplji. Sada u tom preduzeću mjesečni gubitak iznosi 600.000 KM, a bio je 2,5 miliona maraka. U GRAS-u trenutno radi 300 ljudi manje. Plaće s doprinosima radnici redovno primaju posljednjih sedam, osam mjeseci. Konačno se ljudi mogu liječiti, što do tada nisu mogli - rekao je Konaković. 



O javnim preduzećima i komunalnoj privredu

11.00 Premijer KS Elmedin Konaković govorio je i o javnim preduzećima koja su bila pred kolapsom, kao i čitava komunalna privreda. Ističe da su zatekli 11,5 hiljada ljudi koji su ispadali iz kancelarija.  

- Socijalni dijalog postigli smo sa svim sindikatima. Zatekli smo 15 presuda Ustavnog suda. Zaposlili smo 120 policajaca, 30 inspektora, 10 tužilaca, povećali smo plaće medicinarima 13 posto, policajcima i prosvjetarima oko šest posto. Najmanje smo povećali državnim službenicima - rekao je Konaković.

Također je u svom izlaganju govorio i o radu svih ministarstava, istaknuvši da je puno stvari zanemareno zbog politike.

- U 2018. usvojili smo najveći budžet u historiji KS. Rebalans budžeta 2017. bio je 170.000.000 KM, a sve je utrošeno u kapitalne investicije. Plaćanje se izvršava u danu - rekao je Konaković.

Dodaje da je KS danas najmanje zadužen od ostalih, te da su odustali od zaduživanja, jer za tim nije bilo potrebe.

- U komunalnoj privredi imali smo najveći zadatak. U pitanju je bila isporuka grijanja, vode i javni gradski prijevoz - rekao je Konaković. 

10.46 U toku je sjednica Skupštine KS na kojoj se očekuje izglasavanje nepovjerenja Vladi na čelu s premijerom Elmedinom Konakovićem.

Šef Kluba zastupnika SDA Mirza Čelik kazao je na početku sjednice da je Konaković svojim izlaskom iz stranke i formiranjem novog političkog projekta izgubio povjerenje SDA, te da je potrebno imenovati novog premijera koji bi imao podršku većine.

Premijer Konaković u ovim trenucima iznosi rezultate Vlade tokom njegovog mandata. 

Prvo je istaknuo da je na posljednjim izborima osvojio više od 10.000 glasova. Govorio je o 95 miliona KM deficita koje je zatekao po dolasku. Glavni problem koji se morao hitno riješiti, prema riječima Konakovića, bio je problem grijanja, potom pasa lutalica, te problem vodosnabdijevanja... 

Počela sjednica  

10.30 Počela je sjednica Vlade Kantona Sarajevo, na kojoj bi zastupnici trebali glasati o povjerenju Vladi Kantona Sarajevo.

Vlada je pripremila više od 300 stranica materijala o dosadašnjem radu. 

Zahtjev za smjenu Vlade KS pokrenulo je 12 poslanika u Kantonalnoj Skupštini.

Inače, primjetan je pojačan interes medija za današnju sjednicu, jer se u skupštinskoj sali nalazi mnogo više medijskih ekipa nego uobičajeno. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.