SREDSTVA

Od obećana dva miliona Vijeće ministara BiH Srebrenici nije uplatilo nijednu marku

Piše: S. SMAJLOVIĆ

19.3.2018

Načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić tvrdi da Vijeće ministara BiH od obećana dva miliona maraka na Investiciono–razvojnoj konferenciji, prije tri godine za razvoj ove općine, do danas nije uplatilo nijednu marku. 

Milionske donacije  

Naglašava da se u Srebrenicu proteklih godina slilo više stotina miliona maraka, a da su efekti ulaganja minimalni, što je posljedica kontinuiranog odlaska stanovništva ove općine. Pomoć za Srebrenicu nije trošena transparentno, a za to je odgovorna vlast iz Sarajeva i lokalna vlast, koja je više od dvadeset godina vodila pogrešnu politiku ove općine.

Kaže da je za godinu i po nova vlast realizirala niz projekata koji su prepoznatljivi na terenu. Pominje otvaranje fabrike građevinskih kontejnera, gdje je posao dobilo 25 radnika. U novom pogonu za proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda ove godine bit će uposleno 27 novih radnika i u tu proizvodnju uključeno više od 200 farmera sa srebreničke regije. U pogonu metalne industrije u Skelanima već radi 30 ljudi. U toku je realizacija projekta za pokretanje proizvodnje u još dva pogona, tako da će u ovoj godini biti uposleno 150 radnika.

Pomoć Srbije

- Kada je u pitanju obnova infrastrukture, u ovoj godini asfaltirano je više od pet kilometara puteva, a rekonstruirano više od 40 kilometara lokalnih putnih pravaca. Zahvaljujući sredstvima Vlade Republike Srbije, rekonstruirana je glavna gradska saobraćajnica s trotoarima, izgrađena nova zgrada dječijeg vrtića i trotoari od Soloćuše do grada. Uređena su tri sportska terena pored srednje i osnovne škole, kao i niz manjih projekata - naglasio je Grujičić.

Šest miliona maraka stiglo iz Srbije

 Od Investiciono-razvojne konferencije o Srebrenici do kraja prošle godine Vlada Srbije ovoj općini uplatila je šest miliona eura. Milion eura utrošeno je za saniranje budžeta u 2015. godini, pet je utrošeno za rekonstrukciju glavne saobraćajnice, izgradnju dječijeg vrtića i dvije proizvodne hale, koje su ustupljene investitorima. Preostali milion eura predviđen je za otvaranje novih pogona i obnovu infrastrukture.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.