MOSTAR

Generalni štrajk ljekara nastavlja se do zvanične odluke Vlade HNK

Piše: M. H.

19.3.2018

Položaj ljekara i stomatologa u HNK, činjenica da imaju najmanja primanja u FBiH, njihova dosadašnja borba, generalni štrajk koji je započeo danas kao i budući koraci i sindikalne mjere, teme su tribine koja se, u organizaciji Sindikata doktora medicine i stomatologije HNK, održava na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

- Položaj je jako loš, najlošiji u cijeloj FBiH. Već sada, odlasci ljekara se u FBiH broje u stotinama, a u HNK u desetinama - kazala je Kristina Bevanda, predsjednica ovog sindikata.

Ona se osvrnula i na sastanak koji je danas održan u zgradi Vlade HNK, a kojem su, uz Nevenka Hercega, premijera Vlade, prisustvovali i Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine, Goran Opsenica, ministar zdravstva HNK, Adnan Faladžić, ministar finansija HNK, Rade Bošnjak, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, direktori većine zdravstvenih ustanova u HNK i predstavnici Sindikata.

Tema sastanka bila je tok pregovora sa sindikatima. Većina učesnika sastanka iskazala je razumijevanje za specifične zahtjeve ovog sindikata.

- Natpolovičnom većinom, direktori su podržali ljekare u smjeru zasebnog kolektivnog ugovora i udovoljavanja, koliko je finansijski moguće, da se ovaj štrajk čim prije okonča. Tražili smo da se i oni očituju i daju prijedlog Vladi, što bi bio temelj za sjednicu odnosno za donošenje konačne odluke, a koja bi išla u smjeru realiziranja zahtjeva ljekara. Predstavnici Vlade rekli su da će to biti stavljeno na dnevni red prve sjednice, a što se tiče generalnog štrajka, on se nastavlja sve dok ne dobijemo zvaničnu odluku Vlade – istaknula je Bevanda.

Rifat Rijad Zaid, predsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, naglasio je da su doktori medicine i stomatologije do sada od deset kantona u FBiH, u sedam proveli sindikalne zahtjeve.

- Nažalost, u HNK ide relativno teško, no nadamo se da će od danas ići nabolje. Zna se šta je naš minimum. Tražimo kolektivni ugovor po sadržaju koji mi ispregovaramo i ništa izvan toga - naglasio je Zaid.

Na pitanje novinara da prokomentira izjavu ministra zdravstva HNK Gorana Opsenice, da ono što traže ljekari i stomatolozi u HNK nije u skladu sa Zakonom o radu FBiH te da on ne predviđa zaseban kolektivni ugovor već granski, Zaid je kazao da svugdje u svijetu ljekari imaju svoj kolektivni ugovor te da će tako biti i u BiH, odnosno HNK.

- Pokušavam da ne budem grub, no to su budalaštine. Apsolutno Zakon daje reprezentativnom sindikatu mogućnost odnosno obavezu da ima svoj kolektivni ugovor - dodao je Zaid.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.