NEKROPOLE

Oko hiljadu stećaka historijsko bogatstvo općine Srebrenica

Fena

Fena

20.3.2018

Područje općine Srebrenica bogato je nekropolama srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika stećaka - čak ih je oko 50, a obuhvataju između 950 do 1.000 stećaka, kazao je za Fenu kustos Muzejske zbirke Narodne biblioteke Srebrenica Senad Đozić.

Naglašava da na području Srebrenice postoji nekoliko lokaliteta koji su od 2010. godine proglašeni nacionalnim spomenikom BiH.

- To su historijsko područje nekropola stećaka na lokalitetu Mramorje u naselju Buče, zatim na lokalitetu Grebrnica, selo Urusići, naselje Luka i u Kutuzeru, općina Srebrenica, te nekropola sa stećcima na lokalitetu Mramorje Bektića brdo, naselje Bektići. Skoro sve nekropole s područja Srebrenice predložene su za proglašenje nacionalnim spomenicima – kazao je Đozić.

Navodi, također, da područje Srebrenice ima nekoliko arheoloških lokaliteta u sklopu rimskog Municipiuma Skelani, a cijeli kompleks je proglašen arheološkim područjem i nacionalnim spomenikom.

- Municipium Malvesiatium je naziv rimskog grada koji se tu nalazio od 1. do 4. vijeka nove ere. U arheološkom istraživanju 2008. godine pronađeni su eksponati iz perioda rimske vladavine na ovim prostorima. Pored brojnih materijalnih ostataka i predmeta, prilikom navedenog iskopavanja pronađeni su i dobro očuvani ostaci podnog mozaika, površine preko 100 metara kvadratnih – istaknuo je Đozić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.