SUSRETI

Ambasador Hagelberg: Birokratija ili politika stoje na putu milionskih projekata

S. KURT

20.3.2018

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg izrazio je zabrinutost što su potpuno stali radovi na dva velika projekta u kojima učestvuje njegova vlada.

Riječ je o izgradnji državnog zatvora, te projektu prečišćavanja otpadnih voda u koje je Švedska uložila 10 miliona eura.

- Moj zaključak je da je problem zbog birokratije, ili su politički razlozi – kazao je ambasador Hagelberg i dodao da je frustrirajuće za porezne obveznike u Švedskoj kad izdvajaju novac za projekte koji se ne završavaju.

Jutarnji susret s medijima u rezidenciji ambasador je iskoristio da naglasi da su ipak rezultati pomoći koje Švedska ulaže u BiH od 90-tih do danas vidljivi.

- Švedska je uložila u BiH milijardu KM, odlučni smo u nastavku davanja značajne podrške. Na političkoj razini Švedska je glavni promotor proširenja EU za zapadni Balkan, uključujući BiH – istaknuo je ambasador Hagelberg.

U ovoj godini švedska bilateralna pomoć Bosni i Hercegovini iznosit će 35 miliona KM. No, pomoć, dodao je ambasador, treba opravdati.

- Politički lideri trebaju pokazati privrženost reformskoj agendi, EU integracijama, vladavini prava – kazao je.

Kao i do sada, Švedska stavlja poseban akcent na projekte zaštite okoliša, rodne ravnopravnosti i vladavine prava.

Vlada Švedske trenutno podržava sa 6 miliona KM tokom perioda od tri godine projekat poboljšanja kvaliteta zraka, sa istim tim iznosom projekat poboljšanja prikupljanja poreza, zatim projekte energetske efikasnosti, podrške u poljoprivredi...


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.