PROJEKTI

Romske zajednice osnažiti na individualnom i kolektivnom nivou

A. Kuburović

A. Č.

20.3.2018

Program ROMACTED "Promoviranje dobrog upravljanja i osnaživanja romske zajednice na lokalnom nivou" predstavljen je danas u Sarajevu, a riječ je o zajedničkom programu Evropske unije i Vijeća Evrope koji se implementira u Srbiji, Albaniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Turskoj, Kosovu i Bosni i Hercegovini.

Investirano 7,5 miliona KM 

Ovo je najveći projekt koji uključuje Rome na lokalnom nivou i u BiH se implementira od 8. decembra 2017. godine do 30. aprila 2020. godine, a provodi se u 10 općina, i to u Kakanju, Tuzli, Prnjavoru, Vukosavlju, Brčkom, Travniku, Donjem Vakufu, Gradiški, Visokom i Bijeljini.

Predstavnik EU Đovani Vanini (Gianluca Vannini) istaknuo je da će ovaj program pomoći općinama u realizaciji pristupa zdravstvu, socijalnoj inkluziji, integriranju romskog stanovništva.

- Od 2007. godine EU je investirala 7,5 miliona eura u integraciju romskih zajednica na lokalnom nivou. Pozabavili smo se područjima kao što su obrazovanje i zapošljavanje i izgradnja socijalnog stanovanja - kazao je Vannini.

Ambasador Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Štefanek (Drahoslav Stefanek) naglasio je da Vijeće Evrope ulaže velike napore u borbu protiv diskriminacije kroz razne projekte, a da ukupni budžet za program ROMACTED za zapadni Balkan i Tursku iznosi 3,7 miliona eura.

- Cilj projekta je osnaživanje romske zajednice na individualnom i kolektivnom nivou, pomaganje ljudima da koriste osnovna prava i unapređuju lične kapacitete i vještine, te da učestvuju u rješavanju problema čitavih zajednica.

Podrška lokalnih zajednica

U narednom periodu kroz ovaj projekt lokalne zajednice dobit će podršku da u svoje lokalne politike, budžete i usluge integriraju nove dimenzije i uvedu posebne mjere za Rome, a sve to uz povećanje njihovog učešća u samom kreiranju, provođenju i praćenju politika i aktivnosti. 

S obzirom na to da je cilj programa i jačanje posvećenosti institucija, njihovih kapaciteta, znanja i vještina u radu na inkluziji Roma i primjeni koncepta dobre uprave, Vijeće Evrope će „ROMACTED“ program provoditi uz podršku i saradnju s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, koje je odgovorno za implementaciju Strategije BiH za rješavanje problema Roma.

Predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Saliha Đuderija je kazala da će se kroz ovaj program na direktan način utjecati na integraciju Roma u BiH.

- Proces integracije Roma je nezaustavljiv i sve veći broj lokalnih zajednica u kojima žive Romi učestvuje u ovom procesu - kazala je Đuderija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.