DONACIJE

Tetka Zilha za Avaz.ba: Sada će korisnici dobivati cijeli hljeb, mlijeko i voće

A. Kuburović

E. Ma.

20.3.2018

Kanađanin, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Agan Hodžić testamentom je nakon svoje smrti ostavio milion konvertibilnih maraka za tri javne kuhinje.

Ovu informaciju potvrdila nam je Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zilha, iz sarajevske Narodne kuhinje "Stari Grad", a zahvaljujući ovoj donaciji korisnici Narodne kuhinje "Stari Grad" od danas više neće dobivati pola, već cijeli hljeb, a svake srijede dobivat će i mlijeko. 

Kako nam je pojasnila tetka Zilha, milion KM podijeljen je na tri dijela, a Hodžić je ostavio velika sredstva u svom testamentu ovoj kuhinji, te Merhametu i Crvenom križu FBiH. 

Rođen je 13. avgusta 1932. godine u selu Kovanj kod Rogatice, a 1953. godine otišao je u Sjedinjene Američke Države, pa u Kanadu. Ipak, nikada nije zaboravio svoju domovinu. Redovno je dolazio i obavezno posjećivao Narodnu kuhinju "Stari Grad".


- Bio je sasvim običan čovjek, još ga se sjećam kako sjedi s nama i pije kafu, nosio je kapu francuzicu i imao štap. Kada je prvi put ušao u kuhinju mislila sam da nešto traži. Uvijek je davao lijepu donaciju, ali nismo znali puno o njemu. Ne mogu vam riječima opisati šta nam znači ova donacija i kako sam se osjećala kada sam čula za nju - rekla nam je tetka Zilha.

Jedini uvjet za ovu donaciju jeste da se novac potroši na hranu, a izvršenje testamenta nadgledat će izvršitelj. Uz redovnu hranu koju dijele, a za šta sredstva dobivaju od kantonalnih službi (pola hljeba i 750 grama mesa, te suha hrana za vikend), sada će svake srijede dijeliti mlijeko, a dijelit će i voće. Kako nam je rekla, danas su već podijelili i pakete s kafom, šećerom i uljem.

Već im je uplaćeno 270.000 KM, a u sljedećoj tranši će dobiti još 20.000 ili 30.000 KM.

Također, bit će napravljeno i 300 paketa koji će 14. aprila biti podijeljeni u okolnim selima gdje je Agan rođen.

- Testament je pročitan 2015. godine, a rješenje o izvršenju je doneseno 28. decembra prošle godine. Hodžić je mislio i na svoje bližnje, te je svima ostavio dio novca, ali najviše za one najugroženije. Također, ostavio je novac za svoju dženazu, nišane i uplatio novac za održavanje mezarja za 30 godina - rekla nam je tetka Zilha.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.