DONACIJE Poslovna zajednica u BiH nije ostala ravnodušna

Osigurano 79.000 KM za rad „Roditeljske kuće“

Fena
20.03.2018 14:54

Donatorski ček sa sredstvima prikupljenim humanitarnom akcijom "Osmijeh svaki dan", koju je organizirala Američka trgovačka komora u BiH (AmCham BiH) u saradnji sa Udruženjem "Srce za djecu oboljelu od raka", svečano je danas uručen "Roditeljskoj kući".

Sredstva u iznosu 79.000 KM prikupljana su za osiguranje nesmetanog rada "Roditeljske kuće" koja egzistira zahvaljujući senzibilitetu pojedinaca i društvenih struktura u posljednje dvije godine.

Kako je danas istaknuto, ovo je dokaz da poslovna zajednica u BiH nije ostala ravnodušna na poziv AmChama za realizaciju ove društveno odgovorne aktivnosti, a to je da se pomogne korisnicima "Roditeljske kuće", odnosno djeci s malignim oboljenjima.

AmCham Bosne i Hercegovini tokom humanitarne akcije uspio je animirati više od 30 volontera iz bh. poslovne zajednice koji su se dobrovoljno prijavili kako bi kontinuirano učestvovali u njenom radu u skladu s njihovim afinitetima i mogućnostima.

Direktor Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka" Fikret Kubat podsjetio je u izjavi za Fenu da je više od 100 porodica koristilo smještaj ove kuće, druge usluge poput savjetovanja s psihologom i socijalnim radnikom, ali i namirnice i higijenske potrepštine koje su besplatne.

- Ljudi koji dolaze izvan Kantona Sarajevo, a koji su suočeni s bolešću njihove djece, ne bi trebali brinuti o smještaju, i izgradnjom ove kuće, to smo riješili te se roditelji mogu fokusirati na liječenje svoje djece - pojasnio je Kubat.

Ohrabruje činjenica, dodao je, da standardi u liječenju djece prate evropske standarde i procent izlječenja je veći od 80 posto, a broj izliječenih u BiH je veći od 1.000.

Ipak potrebnim je nazvao da institucije sistema više ulažu u zdravstvo i za to se i Udruženje zalaže, a "Roditeljska kuća" je primjer da se može sve kada se udruženo djeluje, budući da je u ove dvije godine bilo na hiljade donatora.

Mišljenja je da bi sistemsko rješenja za funkcioniranje ove kuće riješilo mnoge probleme, ali je podsjetio i da je Federalna vlada prošle godine grantom putem Ministarstva za rad i socijalnu politiku i iz budžetske rezerve izdvojila 60.000 KM.

Također, 49.000 KM uplatila je Agencija za oduzetu imovinu pri Vladi Federacije BiH. To je, kaže Kubat, praksa zemalja regije i Evropske unije, ali je ovo prvi put da su sredstva iz ove agencije dodijeljena u humanitarne svrhe.

Najavljeno je i da će Američka trgovačka komora nastaviti sarađivati sa Udruženjem, s ciljem ostvarivanja zajedničkog cilja, a to je pronalaženje sistematskog rješenja kojim će „Roditeljska kuća“ egzistirati duži vremenski period.

NA VRH