PARLAMENTARNA SKUPŠTINA BIH

Poslanici Predstavničkog doma danas o novim koeficijentima plaća vojnika i podoficira

Avaz.ba (arhiv). Sa ranijih sjednica

Fena

21.3.2018

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razmatrat će danas izmjene zakonskog rješenja kojima bi se trebalo omogućiti određivanje novih koeficijenata za vojnike i podoficire.

Radi se o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koje je predložila predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH), a kojeg poslanici danas razmatraju u drugom čitanju.

Ranije je istaknuto da ta kategorija u ukupnoj vojnoj strukturi profesionalnih vojnih osoba u Oružanim snagama BiH čini 80 posto ljudstva, a usklađivanjem njihovih platnih koeficijenata bio bi poboljšan njihov materijalni status, te bi se zaustavili negativni trendovi napuštanja Oružanih snaga BiH.

Pred poslanicima je još nekoliko izmjena zakonskih rješenja, i to o radu u bh. institucijama, o ombudsmenu za ljudska prava BiH, o prekršajima, te o sportu u BiH.

Na sjednici koja počinje u 10.00 sati pred poslanicima će se naći više prijedloga odluka, kao i prijedlozi saglasnosti za ratifikaciju više sporazuma. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.