SARAJEVO

Podržana hitna procedura za izmjene Zakona o krivičnom postupku BiH

A. Kuburović/Avaz.ba

S. DEGIRMENDŽIĆ

21.3.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9

12:31    

Predstavnički dom PSBiH usvojio je prijedlog Kluba poslanika SDA da se Prijedlog zakona o krivičnom postupku BiH razmatra po hitnom postupku. Za hitnu proceduru glasalo je 19 poslanika (SDA, SDP, SBB, DF, A-sda, BPS i Nezavisni blok), 11 ih je bilo protiv (SNSD, DNS, HDZ), dok ih je šest bilo suzdržanih (SDS, HDZ1990, NDP). Prije rasprave o ovom zakonu, Klub poslanika SBB-a tražio je polusatnu pauzu. Inače, pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku još u junu prošle godine Ustavni sud BiH proglasio je neustavnima.    

Od isticanja šestomjesečnog roka koji je Sud dao Parlamentarnoj skupštini da izmijeni ovaj zakon i Zakon o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, čije su pojedine odredbe također proglašene neustavnim, prošla su skoro tri mjeseca.    

Poslanici razmatraju ovaj zakon uoči sutrašnje sjednice Ustavnog suda BiH, na kojoj bi, kako se pretpostavlja, van snage mogle biti stavljene neustavne odredbe i KZP-a i Zakona o OSA-i. Time bi u pitanje bili dovedeni brojni istražni i drugi procesi u krivičnim predmetima pred pravosudnim institucijama u BiH. Iako se očekivalo, na dnevnom redu današnje sjednice nije se našao Nacrt Zakona o OSA-i, koji je jučer na prijedlog Ministarstva sigurnosti utvrdilo Vijeće ministara BiH.

11:01

Poslanici su sa 27 glasova "protiv" odbili Lovrinovićev prijedlog da se razmatra Nacrt izmjena Zakona o krivičnom postupku koji je Vijeću ministara BiH dostavio ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Odbijen je i prijedlog Nikole Špirića koji je tražio da Predstavnički dom PSBiH danas razmatra informaciju o stanju sigurnosti u BiH zbog, kako je rekao, "alarmantnih izjava" ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Prihvaćena je dopuna dnevnog reda na prijedlog Senada Šepića (Nezavisni blok) da se danas razmatra informacija o prilivu migranata u BiH.

10:39

U Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH. U toku je utvrđivanje dnevnog reda sjednice, a po prijedlozima poslanika, ali i predloženom dnevnom redu, očekuje se zasigurno burno zasjedanje. Naime, na današnjoj sjednici poslanici će se izjašnjavati o Nacrtu zakona o krivičnom postupku BiH koji je predložio Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu. No, Nikola Lovrinović, predsjedavajući Kluba HDZBiH upravo je predložio da se danas razmatra i nacrt izmjena ovog Zakona koji je Vijeću ministara BiH dostavio ministar pravde BiH Josip Grubeša, ali koji Vijeće ministara nije razmatralo na jučerašnjoj sjednici.  

Inače, pojedine odredbe Zakona o krivičnom postupku još u junu prošle godine Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim.

Čak su i nakon što je istekao šestomjesečni rok, koji je Sud dao Parlamentarnoj skupštini da izmijeni ovaj Zakon i Zakon o Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, čije su pojedine odredbe također proglašene neustavnim, prošla skoro tri mjeseca.

Prijedlog SDA koji se nalazi pred poslanicima, a za koji je na prošloj sjednici ovog doma traženo da bude razmatran po hitnoj proceduri, tada nije dobio podršku poslanika iz entiteta Republika Srpska, te je upućen na usaglašavanje Kolegiju, koje nije uspjelo. Danas će poslanici o izmjenama ZKP-a glasati u drugom krugu i krajnje je neizvjestan ishod. Jer, da bi zakon prošao, osim opće većine, koja za sada nije upitna, neophodno je da deset poslanika iz RS ne bude protiv ovog rješenja.

Na poslanicima Predstavničkog doma je pritisak da usvoje zakon koji je u proceduri, jer postoji opasnost da Ustavni sud BiH na sutrašnjoj sjednici van snage stavi neustavne odredbe i KZP-a i Zakona o OSA-i. Time bi u pitanje bili dovedeni brojni istražni i drugi procesi u krivičnim predmetima pred pravosudnim institucijama u BiH. Iako se očekivalo, na dnevnom redu današnje sjednice nije se našao Nacrt zakona o OSA-i, koji je jučer na prijedlog Ministarstva sigurnosti utvrdilo Vijeće ministara BiH.

Nikola Špirić, poslanik SNSD-a, tražio je da Predstavnički dom PSBiH danas razmatra informaciju o stanju sigurnosti u BiH zbog, kako je rekao, "alarmantnih izjava"  ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.