TRADICIJA

Uprkos snijegu i niskim temperaturama: Hiljade Zeničana na Čimburijadi!

D. PAŠALIĆ

21.3.2018

D. Pašalić/Avaz.ba - Avaz
D. Pašalić/Avaz.ba - Avaz
D. Pašalić/Avaz.ba - Avaz
D. Pašalić/Avaz.ba - Avaz
D. Pašalić/Avaz.ba - Avaz
+10

Forum građana Zenice i ove godine organizira brojne sadržaje u okviru Čimburijade, tradicionalne manifestacije kojom građani Zenice dočekuju prvi dan proljeća.

Iako je ove godine vrijeme neuobičajeno za proljeće, hrabri Zeničani prkose snijegu i niskim temperaturama, te su zauzeli svoje mjesto duž obale rijeke Bosne na Kamberovića polju.

Dobro raspoloženje

Uz roštilj, pjesmu i dobro raspoloženje, hiljade građana odlučile su podržati ovu dugogodišnju tradiciju Zeničana.

Prema riječima Faruka Kadrića, u ime organizatora i ove godine realizirat će se tradicionalna eko-regata, prvo kupanje u rijeci Bosni, brojni muzički sadržaji i izložba likovnih radova učenika osnovnih škola na temu "I stiže proljeće u moj grad".

- Čimburijada je tradicionalno započela u osvit zore, gdje su uz obale rijeke Bosne uveliko bile okupljene družine - kaže Kadrić.

Jutros je upriličena priprema neizostavnog čimbura, a ove godine pravio se čimbur od 1.500 jaja, koji je osigurao zenički ugostitelj Rasim Salčinović.

Stotine sugrađana zauzele su mjesto kod ovog šatora i nestrpljivo su čekale svoj čimbur.

U toku dana bit će održana i tradicionalna eko-regata od Drivuše do Kamberovića polja, a prvi kupač u rijeci Bosni bit će Zijad Zahirović, čije se kupanje očekuje oko 13 sati.

Svjetski brend

Da je zenička Čimburijada postala svjetski brend, potvrđuje odluka američkog meteorološkog portala da se ova manifestacija uvrsti u deset svjetskih događaja kojima se obilježava prvi dan proljeća.

Odlična atmosfera, zvuci narodnih instrumenata, pjesma i miris roštilja upotpunili su Čimburijadu, a raspoložene družine ostat će na Kamberovića polju dugo u noć.

Brendiranja Čimburijade kao turističke atrakcije

Prema riječima Faruka Kadrića, dugogodišnjeg člana Foruma građana, u zadnjih dvadesetak godina brojni sugrađani uložili su dosta truda da bi se proljetni uranak, kao jedinstven i simboličan pozdrav prirodi, nadograđivao.

- S tim ciljem uveli smo sadržaje koji Čimburijadi daju urbani karakter. Naš cilj je registriranje i brendiranje Čimburijade kao turističke atrakcije, koja se neće dešavati samo jedan dan na obali rijeke Bosne, već će širiti lijepu priču o našem gradu i van granica BiH - rekao je Kadrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.