SARAJEVO

Sastanak o Izbornom zakonu: SNSD i HDZ blokiraju usvajanje

Vijesti.ba/Fena

21.3.2018

U Parlamentu BiH danas je održan sastanak o izmjenama Izbornog zakona BiH, na osnovu prijedloga SDP-a BiH, DF-a i SBB-a. Sastanak je inicirao predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić, a pozvani su predstavnici stranaka koje su podržale ovo zakonsko rješenje.

- Sastanak je pokazao da 15 političkih stranaka želi sarađivati i želi pokušati spriječiti izborne krađe - poručio je poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović nakon sastanka.

On je najavio da će uskoro biti formirana ekspertna grupa, koju će činiti predstavnici stranaka koje podržavaju ovaj prijedlog, prenose Vijesti.ba.

Magazinović je upozorio da SNSD i HDZ pokušavaju spriječiti usvajanje SDP-ovog, DF-ovog i SBB-ovog prijedloga, konstatirajući da je to pokazala i današnja sjednica Doma naroda BiH.

- Oni su, tražeći više pauza, pokušali odugovlačiti sjednicu kako bi se izgubio kvorum - naglasio je Magazinović. 

Kako je rekao predsjednik GO SDP-a, živimo u zemlji gdje pojedine političke stranke na dan izbora, u sedam sati ujutru kada se izborna mjesta otvore, već imaju po nekoliko hiljada glasova.

- Time u neravnopravan položaj dovode ostale. Izbori nisu pošteni i to ćemo zajednički spriječiti. Više od 15 političkih subjekata dosad je izrazilo je želju za saradnjom i današnji sastanak je to i pokazao - kazao je.  

Najavio je da će uskoro biti oformljena ekspertna grupa gdje će sve stranke koje se zalažu za usvajanje zakona koji uvodi kontrolu biračkog procesa imenovati svoje predstavnike te zajednički kontrolirati birački proces.

Napomenuo je da je lako saznati koje su stranke protiv kontrole biračkog procesa te da je dovoljno uzeti listing glasanja o Zakonu kojim se uvode skeneri i videonadzor biračkih mjesta.

- Vidjećete da su SNSD i HDZ čvrsto protiv, što su i demonstrirali na sjednici Doma naroda PSBiH - dodao je Magazinović.

Sastanku su prisustvovali Damir Arnaut iz SBB-a, Aleksandra Pandurević i Nenad Lalić iz SDS-a, Jerko i Mladen Ivanković Lijanović i Mladen Lijanović iz stranke Radom za boljitak, Sinan Sinanović, Saša Martinović i Nermin Nikšić, koji je sazvao sastanak. Na sastanku su bili i Hazim Rančić iz SDA, Damir Bećirević DF-a, iz A-sda Jasmin Emrić, te Zaim Backović iz BPS-a i Momčilo Novaković iz NDP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.