POZITIVNE PRIČE

Majka Almedina: Za moju Esmu samo je nebo granica

Esma Beganović je svestrana i talentirana djevojčica

D. PAŠALIĆ

21.3.2018

  Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom, genetskim poremećajem uzrokovanim prisutnošću jednog hromosoma viška, na 21. paru hromosoma, gdje se, umjesto dva, nalaze tri hromosoma. 

Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa sa sindromom koji, uglavnom, sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta. Ipak, postoje i slučajevi kad djeca s Down sindromom itekako prkose predrasudama i ruše sve prepreke koje im se nađu na putu.

Mnogo truda

Među njima je šestogodišnja Esma Beganović iz Zenice. Njena majka Almedina priznaje da joj je bilo veoma teško kad je po porođaju saznala da joj dijete ima Down sindrom.

- Prva trudnoća, i ne razmišljate o tom scenariju. Doživjela sam ogroman šok. Umjesto da primam čestitke što sam dobila bebu, ja sam od doktora dobila: “Žao nam je”, i to me najviše boli - prisjeća se Almedina.

Nakon prve faze šoka, uslijedila je faza prihvatanja i borbe. Njena Esma danas priča, pjeva, razumije engleski jezik, razlikuje boje... Ruši sve predrasude. Almedina ne krije da je za sve to bilo potrebno dosta truda, ali nikad nije posustajala.

- Naročito je težak početak, dok idete na brojne preglede i tretmane. Ne znate odakle početi. Istražujete, čitate iskustva drugih roditelja. No, kad imate zdravo porodično okruženje, sve je lakše, jer znate da niste sami - govori Almedina.


Almedina Beganović: Početak je najteži

Novi šok uslijedio je kad su saznali da Esma mora na tešku operaciju srca. Sve se, srećom, uspješno završilo. Ipak, najviše im smeta nerazumijevanje i sažalijevanje okoline.

- Smeta mi kad nekome kažem da Esma ima Down sindrom, a on odgovori kako mu je žao. Ljekari me pitaju zašto nisam radila pretrage, kako je moglo to da mi se dogodi... Ali, nama se dogodio blagoslov i zahvalni smo što smo odabrani da budemo njeni roditelji - ističe Almedina.

Išla u vrtić

Dodaje da je društvo slabo informirano o osobama s Down sindromom, koje su, ističe ona, itekako sposobne i mogu sve, ali činjenica je, malo sporijim tempom. Tako je Esma bez problema sa dvije i po godine upisana u državni vrtić.

Na snimanju promotivnog spota s Damirom Džumhurom

Esma je poslušno i talentirano dijete. Krenula je i na zumbu, koja je odlična za njenu motoriku. Koliko je talentirana, govori i činjenica da je snimala promotivni spot “Svako dijete bez izuzetka” s teniserom Damirom Džumhurom, a radila je i fotošuting za katalog dječijih pidžama.

Majkama djece s Down sindromom poručila je da budu sretne i ponosne.

- Ne dozvolite nikome da vam odredi granicu, jer vama i vašoj djeci samo je nebo granica - kaže ona.

Mama, moram biti lijepa

Esma je odmalena navikla na rad i red. Pohađa malu školu, a njena majka smatra da će i tu biti uspješna.

- Nije stidna, u maloj školi se super snalazi, odlično boji i recituje. Najbitnije je da svakog jutra sama bira odjeću dok mi govori: “Mama, moram biti lijepa” - govori Almedina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.