BH. BLAGO

Tvrđava s koje je čuvana razvijena srebrenička varoš

Od cijelog utvrđenja danas se raspoznaju još samo glavne kule

S. SMAJLOVIĆ

22.3.2018

  Pored bogatog prirodnog, općina Srebrenica može se pohvaliti i vrijednim kulturno-historijskim blagom, u koje se ubraja i pet srednjovjekovnih gradova - Stari grad iznad same Srebrenice te Klotjevac, Đurđevac, Kličevac i Šubin. 

Kako navodi historičar Senad Đozić, kustos Muzeja u Srebrenici, Stari grad iznad Srebrenice jedna je od najočuvanijih i najbolje lociranih utvrda u ovoj općini. Na planinskoj kosi koja se s istočne strane stepenasto spušta prema glavnini naselja, s odvojenim terasama, nalaze se ostaci dvije tvrđave.

Okružen zidovima

Gornji ili Stari grad sav je u ruševinama, a raspoznaju se još glavne kule i nekoliko manjih građevina.

- Tehnika gradnje nesumnjivo je srednjovjekovna. Stari grad u izvorima je poznat i kao Srebrnik, a arheološka istraživanja pokazala su da je više puta rušen i ponovo građen. Po dolasku Osmanlija, grad je obnovljen za potrebe vojske i logistike. Interesantno je napomenuti i da je kod većine utvrđenih gradova najprije podignuta tvrđava, a pod njom se postepeno razvijalo podgrađe - naglašava Đozić.


Đozić: Više puta rušen

Ali, kako ističe, sa Srebrenicom je bio obrnut slučaj. Razlika je ne samo u redoslijedu postanka i razvoja naselja i tvrđave nego i u tome što je ime Srebrenik izvedeno od iste riječi kao i naselje Srebrenica. Dakle, jasno se terminološki razlikuju gradsko naselje Srebrenica od tvrđave Srebrenik.

Stari grad, koji se s brda nadvio nad Srebrenicom, okružen je zidovima i ima malu kulu. Podizanjem tvrđave, naselje Srebrenica dobiva elemente podgrađa i u dubrovačkim izvorima naziva se varoš.

Razna druženja

Na donjem gradu dominira bolje očuvana arhitektura iz turskog doba. U pisanim izvorima ne spominje se tako često, ali se zna da je služio kao zaštita srebreničke varoši, koja je u 14. i 15. stoljeću bila najrazvijenije gradsko naselje u Bosni.

Između dva minula rata, na tvrđavi su organizirana razna druženja i sportska takmičenja, a danas to mjesto obilaze tek rijetki zaljubljenici u starine.


Stari grad Srebrenica proglašen je 2006. godine nacionalnim spomenikom prve kategorije  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.