SARAJEVO

PDPSBIH: Poslanici saglasni da vojnicima treba povećati plaće

Piše: S. D.

21.3.2018

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u toku je jednosatna pauza, koja je proglašena po tek okončanoj polusatnoj pauzi, koju je tražio Klub poslanika DF-a. Do najnovije, pete po redu pauze u radu današnjeg doma, došlo je zbog nedostatka kvoruma.

Zasjedanje je prekinuto na petoj, od ukupno 18 tačaka koliko ih se nalazi na dnevnom redu sjednice. Još nije okončana rasprava o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim se traži povećanje plaća pripadnicima Oružanih snaga BiH, a što je predložila Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma.

Poslanici su saglasni da su vojnici u Oružanim snagama BiH nedovoljno plaćeni i da im treba povećati plaću.

No, nemaju svi isti stav o tome odakle "namaknuti" sredstva za to povećanje.

Damir Arnaut, poslanik SBB-a istakao je da oni kao Klub predlažu zaključke kako bi podržali ovaj prijedlog.

- Da Predstavnički dom obaveže Vijeće ministara da Budžetska sredstva osigura tako što neće doći do nikakvih smanjenja primanja policajcima, vojnicima i drugim uposlenim. Da se smanjenje osnovice može izvršiti izabranim nosiocima vlasti i savjetnicima, rukovodećim dražvnim službenicima, da se ne diraju policajaci, vojnici – istakao je Arnaut.

Navodeći da su plaće vojnika u iznosu od 655 KM nedovoljne, Mirsad Isaković, poslanik SBB-a, zauzeo se za pronalaženje izvora u budžetu BiH za njihovo povećanje.

- Povećanje plaća vojnicima ne smije ići nauštrb primanja drugih budžetskih korisnika. Ne treba smanjivati nekome, da bi drugima povećali - kazao je Isaković, koji smatra da je potreban mnogo ozbiljniji pristup povećanju plaća za 7.126 pripadnika u Oružanim snagama BiH.

Prema njegovim riječima, u posljednje dvije godine Oružane snage BiH napustilo je 500 pripadnika, a razlog su sigurno i niska primanja.

Poslanica SNSD-a Dušanka Majkić zatražila je od poslanika da se ne povode za populizmom odlučujući o ovom pitanju.

Podsjećajući da je prilikom rasprave u prvom čitanju o ovoj izmjeni upozorila na probleme koje bi pričinilo usvajanje ovakvog zakona, Majkić je ocijenila kako nije realno da bude osigurano skoro 10 miliona KM koliko je potrebno za provođenje ovog zakona.

Poslanica DF-a Maja Gasal-Vražalica upozorila je da nije navedeno gdje će Vijeće ministara naći novac za provođenje zakona ako on bude usvojen.

Izrazivši protivljenje da se sredstva osiguravaju iz plaća drugih zaposlenih u institucijama BiH, ona je ocijenila da se novac može osigurati iz paušala izabranih zvaničnika, tekućih rezervi, te prestrukturiranja sredstava za silna putovanja izabranih i imenovanih zvaničnika BiH.

Poslanik Salko Sokolović iz Nezavisnog bloka uvjeren je da novca za povećanje plaća vojnicima ima i da treba naći način kako bi se dio nepravde ispravio.

Predlagač zakona Borjana Krišto tvrdi da novca za povećanje plaća vojnicima ima u budžetu BiH, čak i u okviru Ministarstva odbrane i da je samo potrebno izvršiti prestrukturiranje.

Poslanicima se obratio i ministar finansija i budžeta BiH Vjekoslav Bevanda. koji je rekao da sredstva za implementaciju ovog zakona mogu biti osigurana samo smanjenjem osnovice svim zaposlenim u institucijama BiH.

Prema njegovim riječima, na osnovu dosadašnjeg izvršenja budžeta BiH, postoji mogućnost da se potrebna sredstva za provođenje zakona osiguraju putem restrukturiranja budžeta.

U obrazloženju Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH navedeno je da se povećanjem plaća vojnicima i podoficirima želi poboljšati status zaposlenim vojnim licima koji u ukupnoj vojnoj strukturi zaposlenih vojnih lica u Oružanim snagama BiH čine 80 posto ljudstva, te zaustaviti negativni trend napuštanja Oružanih snaga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.