SPOROVI

LK tuži Hrvatsku elektroprivredu zbog duga za korištenje vode Buškog jezera

Avaz.ba

21.3.2018

Vlada Livanjskog kantona pokrenula je tužbu zbog duga većeg od tri miliona KM, koji joj na ime naknade za korištenje vode Buškog jezera duguje Hrvatska elektroprivreda.

Zbog niza nepravilnosti pokrenut je i spor protiv Okolišne dozvole koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo Pumpnoj stanici za hidroenergetske objekte gornjeg horizonta HE Orlovac i hidroakumulaciju Buško jezero.

- U odredbama člana 74. Zakona o vodama Livanjskog kantona utvrđena je obaveza plaćanja kantonalne naknade od posebnog značaja za Kanton, koju su dužni plaćati korisnici općih dobara bez obzira imaju li sjedište na području Kantona, Federacije BiH, Bosne i Hercegovine ili drugih država. Ova naknada se, između ostalog, utvrđuje za proizvodnju električne energije i druge pogonske namjene u visini od 0,01 KM/kWh proizvedene električne energije - piše u saopćenju Vlade LK.

Na temelju mjesečnih izvještaja o količinama iskorištene vode za proizvodnju električne energije, ukupan dug HEP – proizvodnja d.o.o. Zagreb, LK prema ovoj kantonalnoj naknadi za 2016. godinu iznosi 1.454.996,00 KM i za 2017. godinu 1.575.955,40 KM.

- Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva LK pokrenulo je pravni spor protiv Okolišne dozvole koju je Federalno ministarstvo okoliša i turizma izdalo Pumpnoj stanici za hidroenergetske objekte gornjeg horizonta HE Orlovac i hidroakumulaciju Buško jezero s pripadajućim objektima zbog uočenih mnogobrojnih nedostataka - piše u istom saopćenju.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.